Hoe selecteer je snel de beste kandidaten?
Bingo! Je vacature staat online en de reacties stromen binnen. Prachtig! Maar hoe selecteer je zo slim en snel mogelijk de beste kandidaten? Durf jij bijvoorbeeld ook out of the box te denken? Onze Senior Consultant Nienke zet 5 tips op een rijtje.
1. Bespreek met elkaar wie je nodig hebt in jouw team

First things first: bespreek met elkaar wie en wat je nodig hebt in jouw organisatie of team. Qua ervaring, persoon en karakter. Wat voor kandidaat neemt bijvoorbeeld unieke ervaringen met zich mee uit het verleden? En welke kandidaat heeft een geheel eigen wijze van doen en denken en daardoor een innovatieve kijk op jouw zakendoen? Kortom: wie is op papier jouw ideale kandidaat?


2. kijk wie er in de buurt komt van stap 1

Stap twee is simpel: blader door de cv’s, lees de motivatiebrieven en maak een keuze: wie komt er op papier het dichtst bij jouw wensen in de buurt?


3. think out of the box

Nu wordt het interessant: de ideale kandidaat kan ook een utopie zijn. Want waar vind je dat schaap met twintig poten? Die ideale man of vrouw op papier. Zeker in deze markt, kan dat enorm lastig zijn. Durf daarom out of the box te denken! Ja, het is fijn als iemand de juiste kennis en kunde met zich meebrengt, maar dat is ook deels aan te leren. Persoonlijkheid is dat niet. En wat denk je van soft skills, zoals communicatieve vaardigheden, creativiteit of empathisch vermogen? Uiteindelijk zijn het vaak die kwaliteiten die het verschil maken tussen een geschikte kandidaat en een geweldige aanwinst.


4. kijk verder dan de ‘cultural fit’

Dan ga ik nóg een stapje verder. Ja, een collega die zich verbonden voelt met jouw bedrijfscultuur, de zogenaamde cultural fit, voelt zich waarschijnlijk heerlijk thuis binnen je organisatie. Toch is het niet altijd verstandig om datzelfde ‘type’ collega uit te zoeken. Ook hier: durf out of the box te denken! Teams met bijvoorbeeld alleen creatievelingen hebben misschien geweldige ideeën, maar komen niet tot een concrete uitwerking. Ga daarom voor diversiteit, want goed functionerende teams bestaan uit mensen die elkaar aanvullen én tegenwicht bieden.


5. doe snel een aanbod!

Tot slot: voer een leuk gesprek en doe dan razendsnel een aanbod, als je denkt dat iemand jouw match is. Zeker in deze overspannen markt is het belangrijk om iemand het gevoel te geven dat hij of zij welkom is. Dus speel geen spelletjes, maar laat duidelijk weten dat jij voor deze kandidaat wil gaan. En doe hem een aanbod dat hij niet kan weigeren. Let wel op: om zo’n steengoed aanbod te kunnen doen, moet jij weten wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Verdiep je dus in je kandidaat en stel je flexibel op.

PS: communiceren over het proces is ook een vak! Je kandidaten zijn natuurlijk benieuwd naar de voortgang van het proces. Houd iedereen dan ook netjes en tijdig op de hoogte. En wijs je iemand af? Besef je dan dat diezelfde kandidaat misschien wel de ultieme match voor een functie in de nabije toekomst is. Zorg er daarom voor dat de kandidaat ook een goed gevoel aan jou overhoudt.

Succes!

Wil jij meer weten over het selectieproces? Geef ons dan gerust een belletje. Wij helpen je graag.

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf

Senior Consultant