Hoe heb jij leren leren?
Iedereen leert op zijn eigen manier, in zijn eigen omgeving. Of dit nu thuis is, bij je vrienden of samen met je collega’s op het werk. Zo leer je presenteren, door je verhaal te vertellen, mensen achter je plan krijgen en samen te werken. Een voorbeeld is gezamenlijk een plan te bedenken om budget los te krijgen. Maar ook door anderen te overtuigen, denk aan gesprekken thuis over de juiste kleur voor op de te schilderen muur of de te kiezen vakantiebestemming of om op zakelijk gebied een investering goedgekeurd krijgen.
Stap voor stap of direct springen?
Sommigen willen nieuwe dingen voorzichtig stap voor stap uitgelegd krijgen. Anderen worden liever direct in het diepe gegooid om er vervolgens achter te komen dat de benodigde kennis toch echt te kort schiet. Als deze mensen ontdekken dat het niet lukt, gaan ze om zich heen vragen hoe het wel moet. Vergelijk het met een IKEA-kast: met behulp van de handleiding vinden de bijgeleverde schroefjes uiteindelijk allemaal het juiste plekje.
De leidende trainingsmodellen.
In de afgelopen jaren zijn er 2 trainingstechnieken belangrijk geworden: de 70:20:10 regel van Lombardo Eichinger, 70% leer je op de werkplek door het werk gewoon te doen, 20% leer je in je werkomgeving door overleg met collega’s en specialisten en 10% vul je aan met specifieke trainingen. En daarnaast de leerstijl van Kolb, waarbij er per persoon gekeken wordt naar hoe eenieder de leerstof verwerkt. Sommigen zijn meer visueel ingesteld, anderen meer auditief: we maken onderscheid in de bezinner, de denker, de beslisser en de doener. Door het gebruik van modellen kan iedereen altijd, maar dan ook écht altijd blijven leren en ontwikkelen.
Vroeger leerden we al fietsen met vallen en opstaan om het vervolgens nooit, maar dan ook nooit meer te verleren! En ook dit hebben we ook allemaal op onze eigen manier gedaan!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!