Hoe gebruik je een assessment in je eigen voordeel?

Binnen hun outplacementtrajecten werkt Total Solutions vaak met assessments. Nora de Groot, directeur van Total Solutions, merkt dat de informatie uit zo’n assessment niet alleen de zoektocht naar een nieuwe baan makkelijker maakt, maar je ook handvaten geeft voor je sollicitatiegesprek. Zij raadt aan om zelf een assessment aan te vragen als ultieme voorbereiding op een nieuwe stap in je carrière.

Assessments als onderdeel van een sollicitatieprocedure zijn overal bekend. De sollicitant maakt een assessment en ontvangt een rapport. Het assessment bureau gaat de resultaten uitgebreid met de opdrachtgever bespreken en deze zijn medebepalend of je een bepaalde baan wel of niet krijgt. Zo’n rapport bevat veel bruikbare informatie voor je sollicitatiegesprekken, het laat zien wat je sterke of juist minder goede punten zijn.

Wat haal je uit een assessment?

  • Je natuurlijke gedrag; hoe je het eerste reageert in verschillende situaties.
  • Gedrag waar je allergisch voor bent.
  • Wat je valkuilen zijn; wat zijn je mindere punten?
  • Je natuurlijke talenten; wat ligt je goed?

Op welke sollicitatie vragen ben je voorbereid?

Het grote voordeel van een assessment is dat je deze informatie kunt gebruiken om op een aantal standaardvragen veel makkelijker te antwoorden. Hierbij een aantal voorbeelden van het soort vragen die vaak voorkomen:

  • Wat kan je toevoegen aan onze organisatie
  • Noem eens een negatieve eigenschap van jezelf.
  • Stel dat ik een van je vrienden zou bellen, wat zouden ze dan over jou vertellen?
  • Hoe functioneer je in een team?

De antwoorden op bovenstaande vier vragen, geven een goed beeld van wie jij bent als persoon. Daarnaast geven de resultaten van het assessment aan wat je competenties zijn. Nog belangrijker, als je een assessment goed analyseert met een ervaren assessment consultant, dan kun je er zelfs uithalen wat voor soort werkomgeving bij je past.

Toch handig om te weten voordat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Waarom wachten tot je er een krijgt aangeboden?
Interesse, bel ons even en we bespreken de mogelijkheden zodat jij klaar bent voor een volgende stap in je carrière!