Hoe ga jij om met een afwijzing?

Solliciteren is keihard werken. En een afwijzing krijgen is dan ronduit vervelend. Zeker als je al maanden bezig bent met solliciteren… Jij hebt er namelijk alles aan gedaan om de baan te krijgen dus hoezo ‘pas je niet in het team’?!

Hoe reageer jij?

Gelukkig reageren veel van onze kandidaten goed op een afwijzing en bijbehorende feedback: men bedankt, slikt een keer en gaat door naar de volgende uitdaging. We proberen als bureau samen met de kandidaat te kijken wat nu precies de reden van afwijzing is. Ja, want ook wij krijgen soms maar een paar woorden feedback van een opdrachtgever. Het is essentieel om het daar samen over te hebben én te bespreken wat beter kan voor een volgende keer.

Verhaal halen

Toch hebben we in de afgelopen maanden gemerkt dat kandidaten steeds vaker verhaal gaan halen. Dit doen ze bij bureaus, maar ook rechtstreeks bij potentiele werkgevers. En dat gebeurt helaas niet altijd op een hele constructieve manier…. Zo maak ik bijvoorbeeld mee dat mensen blijven bellen of mailen. Men meldt daarin dat ik het helemaal verkeerd zie, mijn werk niet goed doe en absoluut niet begrijp wat zij gedaan hebben. Dit komt vooral voor als ik iemand direct op de aanblik van het cv afwijs. En natuurlijk kan ik mij vergissen of zie ik iets niet, maar ‘C’est le ton qui fait la musique……!’
Als iemand meerdere gesprekken gehad heeft bij een potentiële werkgever is een afwijzing vaak nog zuurder. Elke ronde verder geeft nieuwe energie en sterkt je in het idee dat jij de topkandidaat bent voor die positie. En een uiteindelijke nee is dan, vooral als je minder concrete feedback krijgt in vorm van bijvoorbeeld ‘wij denken dat je niet in de cultuur van het bedrijf past’, keihard.

Maar om dan de inhurende manager te gaan bellen om hem of haar voor de voeten te werpen dat je alles in huis hebt, of dat je de indruk hebt gekregen dat het eigenlijk rond was en het niet eerlijk is, of om te melden dat de medewerkers van dat betreffende bedrijf minder goed opgeleid zijn dan jij, en meer van dit soort oneliners – dát is echt not done! Je brengt op deze manier jezelf in diskrediet en als er ook nog een bureau bij betrokken is, maak je het ook voor hen erg lastig. Terwijl zij er wél voor gezorgd hebben dat je met ze aan tafel hebt gezeten.
In een uitzonderlijk geval wil de kandidaat op een dusdanige indringende wijze zijn of haar gelijk halen, dat niet alleen de deur van de opdrachtgever definitief sluit maar ook die van ons op een kier komt te staan of zelfs eveneens sluit. Een gemiste kans pur sang! En écht niet nodig wat ons betreft…

Zó vergroot je je succes!

Het is meer dan ingewikkeld om meerdere afwijzingen te verwerken, zeker als je al langere tijd zonder werk zit en héél graag aan de slag wil. Kijk er eens naar met gezonde zelfkritiek:
Afwijzing op basis van cv is nooit persoonlijk, je hebt immers niemand gesproken, ze weten niet wie je bent, dus je wordt afgewezen op basis van de door jou aangeleverde informatie.

  1. Heb je jezelf goed gepositioneerd voor deze functie?
  2. Sluit je werkervaring aan op deze rol en staat het ook in je cv?
  3. Is je motivatiebrief persoonlijk genoeg?

Is het balen, ja natuurlijk. En na afwijzing 10 ben je er echt wel klaar mee. Kijk of het anders kan door wat zaken aan te passen. Continu tegen dezelfde muur aanlopen is echt frustrerend.

Afwijzing na één of meerdere interviews is een stuk lastiger.

  1. Loop in gedachte nog eens door je interview. Is het echt zo goed gegaan als je dacht?
  2. Heb je zelf wel eens nagedacht of je bij het betreffende bedrijf zou willen werken. Het wordt wel eens vergeten, maar een sollicitatie is ook voor jou belangrijk. Is het een organisatie waarvoor je zou willen werken, is het de juiste cultuur en passen de mensen ook bij jou?
  3. En soms is het gewoon pijnlijk. De baan is alles wat je wil en een afwijzing doet dan gewoon echt zeer.

Blijf tóch vol zelfvertrouwen op een spontane manier gesprekken aangaan. Jouw baan gaat komen en wat het gaat worden blijft nog even een verrassing.
Als je bovenstaand in je achterhoofd houdt dan komt het allemaal wel goed. Beloofd!

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf
Senior Consultant & Coach