Het nieuwe werken, werkt dat nou?

Werken waar, wanneer en hoe jij dat zelf wilt, dat is in het kort Het Nieuwe Werken. Voor sommigen briljant, voor anderen een strijd. De één vindt het heerlijk om werk en privé naar wens in te richten, de ander vindt het helemaal niks. Sommigen concentreren zich thuis opperbest, want geen afleiding en lekker rustig. Terwijl anderen kampen met kinderen die om aandacht vragen en interactie met collega’s missen. Kortom; Het Nieuwe Werken is niet voor iedereen. Het zou dan ook geen ‘must’, maar een ‘mag’ moeten zijn.

Praktische bezwaren

Steeds meer organisaties gaan, vanuit bezuinigingen, naar een verdeling van 0,7 werkplek per persoon. Daarmee heeft niet langer iedere medewerker een eigen plekje op kantoor. Het Nieuwe Werken wordt daarmee een ‘must’. Interessant is het om te zien dat het agile werken tegelijkertijd van iedereen verlangt om de week samen te beginnen, op kantoor, tijdens een morning meeting. Dat is toch tegenstrijdig?

Werk versus privé

Naast deze praktische bezwaren, kent Het Nieuwe Werken ook persoonlijke nadelen. Het Nieuwe Werken is immers niet voor iedereen. Mensen die heel gestructureerd zijn, houden werk en privé graag zo gescheiden mogelijk. Dus ook in tijd en locatie. Werken aan dezelfde tafel waar zij ’s avonds aan eten, gaat er bij deze mensen dan ook niet in. Daarbij missen velen de interactie met collega’s. Een stukje gezelligheid, maar zeker ook overleg en een goed potje sparren. Een ander kan immers een hele mooi bron van inspiratie zijn. En wat denk je van de vele afleidingen thuis? Even een wasje doen of aandacht geven aan de kinderen. Dat is toch niet wat het thuiswerken inhoudt?

Van ‘must’ naar ‘mag’

Als organisatie mag je er volgens ons dan ook niet zomaar vanuit gaan dat iedereen Het Nieuwe Werken als prettig ervaart. Flexibiliteit is immers niet weggelegd voor iedereen. Laat het een keuze zijn. Vraag mensen naar hun ideale situatie. Ga het gesprek aan en maak van Het Nieuwe Werken geen ‘must’, maar een ‘mag’.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Of wil je meer te weten komen over Het Nieuwe Werken tijdens een Agile Workshop? Neem dan gerust contact met ons op.

Hartelijke groet,
Nienke de Kruijf, Senior Consultant en Coach