Het effect van je kleding op je werkgedrag
We leven in het grootste thuiswerkexperiment aller tijden. Voor sommigen een excuus om lekker in hun pyjama (of joggingbroek) aan het werk te gaan. En voor anderen een reden om zich ’s ochtends juist met plezier in mooie setjes, overhemden en jurken te steken. Want wist je dat de kleding die jij draagt effect heeft op je werkgedrag? Hoe werkt dat nou precies in ons brein? En welke kleding is dan wél ideaal? Debbie Bouguenon, Senior Consultant, legt het uit!
Ons brein is gek op routine. Wanneer ik mijn ‘werkkleding’ aandoe, stap ik letterlijk in mijn werkmodus. In mijn werk-outfit voel ik me representatief, actief, energiek en gefocust. Wanneer ik de werkdag afsluit en mijn comfortabele thuis-outfit aantrek, stap ik letterlijk in de relaxmodus. Tijdens zulke routinemomenten krijgt mijn brein een seintje: de actiemodus mag aan of uit. Zo leer ik, maar ook jij, het brein aan wanneer het tijd is om te werken én wanneer het tijd is om te ontspannen. En zeker tijdens het thuiswerken, is dit onderscheid van groot belang!


De nieuwe (werk)mode
Natuurlijk mag je kleding thuis wel iets comfortabeler zijn. Maar hoe voorkom je dat je er té casual uitziet, waardoor je er niet meer representatief uitziet voor je werk, Zoomgesprek of vergadering via Teams? Trek bijvoorbeeld wél die nette blouse en sprekende accessoires aan, maar combineer dat met een soepel vallende broek. Ik verwacht dat we in het nieuwe normaal steeds meer bewegen naar zo’n combinatie van chique én casual. En dat heeft zo zijn voordelen. In een outfit naar keuze, kun je jezelf zijn en sta je in je authentieke kracht. En dat brengt heel wat mooie voordelen met zich mee!


3 tips!
1. Kies voor een ochtendroutine: Trek je werkkleding AAN. Voorkom dat je er te casual uitziet en je dus ook te casual voelt, waardoor je niet in je werkmodus komt.
2. Ga voor casual/chique: Trek een mooie top of overhemd aan, verzorg je haar, speel wat met accessoires, maar kies voor je favoriete broek of rok. Je voelt je representatief én comfortabel: een gouden combinatie!
3. Kies voor een avondroutine: Trek je werkkleding UIT en je relaxte thuis-outfit AAN. Je brein snapt: de actiemodus mag uit en de avond mag beginnen!


Debbie Bouguenon Senior Consultant