Het dierenrijk in sollicitaties en vacatures

Wij krijgen ze regelmatig onder ogen: motivatiebrieven, maar ook vacatureteksten, waarin de vergelijking met dieren wordt gemaakt. De één noemt zichzelf een carrièretijger, de ander zoekt een schaap met vijf poten. Waarom doen we dit eigenlijk? Wat bereiken we ermee? Onze Senior Consultant Waheba Batou geeft je een aantal tips.

Zeg eens eerlijk. Hoe noem(de) jij jezelf weleens in een motivatiebrief of naar wat voor dier of insect heb jij gezocht in je team? Ben jij de vroege vogel, de duizendpoot, de spin in het web, de jonge hond, carrièretijger, koele kikker of het schaap met vijf poten? Vat jij de koe graag bij de horens, voel jij je als een vis in het water of bijt jij je zoals pitbull graag ergens in vast? Klinkt bekend in de oren, niet?

De 6e carrièretijger van vandaag

Ah, daar is de zesde ‘carrièretijger’ van vandaag. Het is niet origineel en best wel cliché. Mijn advies is daarom: houd je motivatiebrief heel dicht bij jezelf en je vacaturetekst tot wie je werkelijk zoekt. Hoe je dat doet? Met de volgende 3 tips.

3 tips!

De bewaker is een proces detaillist, zoekt naar inhoud en specificaties en kan logisch argumenteren. Blauwen zijn gezagsgetrouw en willen graag alles weten. In de omgang kun je hen het beste de tijd gunnen om alleen te zijn. Dit zodat zij hun gedachten kunnen analyseren. Deze types hebben moeite met delegeren en loslaten. Ze houden van eerlijkheid.

1. Omschrijf een duidelijk takenpakket

Je bent op zoek naar de duizendpoot. Schets duidelijk wat het takenpakket is met praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat iemand een duizendpoot zou moeten zijn zonder het beestje bij de naam te noemen. Echt waar, daar heeft een kandidaat meer aan dan een vergelijking met een insect.

2. Begrijp ook de keerzijde van je vergelijking

Oké, jij noemt jezelf dus een vroege vogel. Ik begrijp: ‘jij staat vroeg op en bent in de ochtend fris en fruitig.’ Maar ik denk ook automatisch: ‘oké, dan ben jij dus waarschijnlijk geen avondmens.’ Prima als jij solliciteert voor een functie waarin ze jou vroeg nodig hebben. Minder als jij solliciteert bij een bedrijf dat graag tot 19.00 uur ‘s avonds doorwerkt.

3. Maak het jezelf niet zo moeilijk

Heb jij krachtige eigenschappen, benoem ze dan zoals ze zijn. En nee, daarin hoef jij echt niet per se de vergelijking met een dier te zoeken. Als jij ambitieus bent, vertel me dan waarom en hoe, in plaats van jezelf een carrièretijger te noemen. En krijg jij energie van coördineren en het scheppen van orde in chaos, benoem dat dan in plaats van jezelf te vergelijken met een spin in zijn web. Kortom, maak het jezelf niet onnodig moeilijk.

‘’De beste motivatiebrief is de brief die dicht bij jezelf ligt. En de beste vacature is er één met een duidelijke omschrijving van de kandidaat: wat moet hij of zij kunnen of leren? Een vergelijking met een dier of insect is dan niet langer nodig.’’ 

Waheba Batou – Senior Consultant