Het belang van een goede inwerkperiode
Starten in een nieuwe baan is voor veel werknemers een spannende gebeurtenis. Krijg je wel een goede begeleiding bij het inwerken en is de proeftijd lang genoeg om je te kunnen bewijzen? Maar ook voor de werkgever is het maar de vraag of de nieuwe collega daadwerkelijk gaat voldoen aan de verwachtingen. De inwerkperiode is dan ook een cruciale fase die het verschil kan maken tussen een succesvolle, langdurige samenwerking en een teleurstellend resultaat na de proeftijd.
Wettelijk hebben we in Nederland bij een contract van langer dan 6 maanden te maken met een proeftijd van 1 maand. Laten we eerlijk zijn: een maand is best kort om te achterhalen of iemand goed past binnen een functie en het team. Voor de nieuwe medewerker is alles nieuw en als werkgever krijg je er iemand bij die in eerste instantie veelal meer tijd kost dan dat hij of zij oplevert.


Gedeelde verantwoordelijkheid

Toch is het essentieel om als werkgever juist in de proeftijd serieus te investeren in goede begeleiding. Door in deze fase duidelijk te communiceren en systemen uit te leggen, raakt een nieuwe medewerker sneller vertrouwd met zijn of haar functie. Voor deze nieuwe medewerker is het op zijn of haar beurt belangrijk vragen te blijven stellen; een succesvolle inwerkperiode is tenslotte een gedeelde verantwoordelijkheid.


Onprettige verrassing

Het komt helaas nog vaak voor dat een werkgever op de laatste dag van de proefperiode een gesprek aangaat met de medewerker om het contract te ontbinden. Veel van dit soort gesprekken verdienen geen schoonheidsprijs, zeker als het voor de medewerker als een verrassing komt en hij of zij ineens geen baan meer heeft.


Tips voor een optimale inwerkperiode

Hoe kun je dergelijke onprettige verrassingen voorkomen en benut je als werkgever én als werknemer die één maand proeftijd optimaal?

We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet:


Voor de werkgever
· Denk van te voren na hoe je iemand wilt inwerken;
· Zorg voor een vaste begeleider in dit traject;
· Wees helder en realistisch in wat je van iemand verwacht in taken en gedrag;
· Geef daarbij het vertrouwen dat je met elkaar verder wilt;
· Geef nieuwe medewerkers de kans om vragen te stellen als ze iets niet weten, uiteindelijk moeten ze leren hoe de processen binnen je organisatie werken;
· Vertel direct als er iets niet goed is gegaan; zo geef je de nieuwe medewerker de kans om zich te verbeteren;
· Ga wekelijks met elkaar zitten om te evalueren. En wees eerlijk!


Voor de nieuwe werknemer
· Toon interesse en maak kennis met je nieuwe collega’s;
· Communiceer duidelijk over je verwachtingen en behoeften;
· Vraag om hulp als iets niet duidelijk is;
· Wees geduldig met jezelf en eerlijk naar anderen; fouten maken is niet wenselijk, maar wel menselijk.

Niemand is er bij gebaat om na een maand alweer afscheid van elkaar te nemen. Tenslotte heb je als werkgever de persoon niet zomaar aangenomen en als nieuwe werknemer heb je ook met oprechte intenties ‘ja’ tegen de baan gezegd. Een goede inwerkperiode is dan ook in het belang van beide partijen. Daarbij is het eigenlijk heel vanzelfsprekend: iemand die met aandacht wordt ingewerkt zal sneller en met meer vertrouwen en plezier het werk zelfstandig kunnen uitvoeren. Open communicatie en heldere verwachtingen zijn hierin cruciaal. Een investering van tijd aan het begin, maar een serieuze winst op de lange termijn.

Kom je hier zelf niet uit? Of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Geef ons dan een belletje. We helpen je graag verder.

Waheba Batou, Senior Consultant