Help! een assessment: 5 tips om voor te bereiden

Steeds vaker vragen werkgevers jou een assessment te maken tijdens je sollicitatieproces. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet! Je kunt het namelijk heel goed voorbereiden.
Wat is een assessment precies, hoe werkt het en hoe bereid jij je er goed op voor? Onze Senior Consultant Nienke geeft tips.

Een assessment is steeds vaker een onderdeel van een sollicitatieprocedure. Het bestaat uit verschillende tests, waarbij je gesprekken voert, opdrachten maakt en laat zien hoe jij in bepaalde werksituaties reageert. Vooraf weet je meestal niet precies waar je assessment uit bestaat. Toch kun je het gelukkig heel goed voorbereiden. Zo vind je de vaardigheidstesten, die je IQ meten, en de persoonlijkheidstesten vaak gewoon online. Als jij je dan ook nog eens goed verdiept in de normen en waarden van de organisatie en je vakkennis opkrikt, kan het haast niet meer misgaan.

Van IQ-test naar vakinhoud

Op dit moment is er iets interessants gaande binnen de assessments. De bekende IQ-test maakt steeds vaker plaats voor de vakinhoudelijke test. Werkgevers zijn op zoek naar wat iemand in de praktijk kan waarmaken. Dat meet hij aan de hand van vaardigheden. Zo vraagt één van onze klanten de sollicitanten nu bijvoorbeeld om een jaarverslag te onderzoeken. En vraagt een andere klant de sollicitant een samenvatting van zijn website te geven, om te checken of de sollicitant écht begrijpt waar de werkgever voor staat.

Bereid je voor!

Lastig? Welnee, een heel groot deel van het assessment kun jij prima voorbereiden. Doe dat dan ook. Neem het assessment serieus en ga aan de slag!

  1. Bekijk de website

Een werkgever vindt het belangrijk dat jij begrijpt waar hij voor staat. Lees daarom altijd de website door. Zoek naar de normen en waarden, missie en visie. En neem jouw standpunt in. Hoe pas jij in dit plaatje?

  1. Beoefen je vak

De vakinhoudelijke test gaat over jouw vakkennis en -kunde. Oefen die vaardigheden in de dagen voor de test. Schrijf samenvattingen, bekijk klantrapportages of lees jaarverslagen. Zo kom jij er lekker in.

  1. Doe een persoonlijkheidstest

Bij deze test gaat het niet om goed of fout. Het gaat namelijk om jouw karakter. Toch is het fijn om zo’n test al eens gedaan te hebben. Dan heb je een idee van hoe de test er uitziet en welke vragen er gesteld worden. Een bekende test is de ‘Big Five’. Die vind je op het internet.

  1. Oefen de IQ-test online

Soms komt hij toch nog voor: de IQ-test. Daarbij kun je denken aan een test in cijferreeksen, ruimtelijk inzicht, analogieën en hoofdrekenen. Gelukkig kun je deze test heel goed vooraf oefenen. Ook deze vind je namelijk gewoon online!

  1. Wees jezelf!

In het hele assessment gaat het erom dat jij een eerlijk beeld van jezelf laat zien. Dat is belangrijk voor de werkgever, maar ook voor jou. Want jij bent toch ook op zoek naar die perfecte match?

Niet gehaald, wat nu?

Adem in. Adem uit. Het is oké, want dan was het simpelweg geen goede match. Bij mij kwam er ooit uit dat ik op het gebied van politiek niet sensitief genoeg was. Daar heb ik toen een tijdje over nagedacht. Ik kwam tot de volgende conclusie: dat is iets wat ik niet wil zijn. Ik houd namelijk helemaal niet van spelletjes en politiek handig zijn, dat past niet bij mij. Dus ik vond het ook logisch dat de test dit uitwees. Hoe leuk de baan me in eerste instantie ook leek, het was beter zo.

 

PS: Wil jij meer weten over assessments? Geef ons dan gerust een belletje. Wij staan voor jou klaar.

 

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf

Senior Consultant