Heb jij ook al een burn-out?
We hebben tegenwoordig massaal last van burn-out het is een ware trend geworden. De coaches en ‘ervaringsdeskundigen’ schieten als paddenstoelen uit de grond: ik zag zelfs een aanbieding voor een cursus ‘in 2 maanden van je burn-out af’! Nou, als dat zou kunnen!?
Maar even serieus: wat is een burn-out nou eigenlijk? En wist jij dat er een relatie bestaat tussen overspannen zijn en het krijgen van een burn-out? Consultant Carola Heinicke – van Zundert legt het je uit.
Overspannen
Kenmerken overspannenheid:
- Je slaapt slecht
- Piekert
- Hebt moeite met je dagelijkse bezigheden
- Je raakt je controle een beetje kwijt
- Je ben erg moe
- Raakt je spanning/stress niet kwijt: je lichaam staat continu in de stress stand
- Concentratie problemen
Bij overspannenheid is herstel pas op te lossen nadat je accepteert dat je in deze situatie zit en wat er zou moeten gebeuren om dit te veranderen. Dan kun je zo snel mogelijk weer aan de slag en herstel je ook beter. Overspannenheid bouwt zich in korte tijd op en herstel zal een paar weken tot een paar maanden duren.
Burn-out
Als je te lang (meestal 6 maanden of langer) in de overspannen fase bent rond blijven lopen volgt de burn-out: de tekenen waren er wel maar je deed er niets mee of je zag het zelf niet. Uiteindelijk gaat je lichaam letterlijk op slot.
Kenmerken burn-out:
- Je bent totaal uitgeput: je normale bezigheden wil je wel doen maar je kunt het gewoon niet
- Je bent emotioneel, huilt snel
- je kunt niet tegen drukte en veel lawaai
- je hebt moeite met nadenken, zaken onthouden, je concentreren
- lichamelijke klachten (hartkloppingen, buikpijn, duizeligheid)
- Je kunt werkelijk niets ondernemen: je bent doelloos, kunt uren staren naar dingen zonder ze werkelijk te zien, je kunt jezelf niet aanzetten tot enige actie
Ook hier begint herstel met accepteren dat je in deze situatie zit. Je weet zelf vaak niet hoe het zover is gekomen dus zoek vooral professionele hulp: je huisarts en daarnaast eventueel een deskundige die je kan begeleiden door alle fases van jouw herstel én passend bij jouw persoonlijke situatie.
Een burn-out bouwt zich op over een langere periode, vandaar dat het totale herstel ook lang duurt. Het kan meer dan 2 jaar duren en de kans op terugval is helaas groot.
Conclusie
In het algemeen kun je stellen dat overspannenheid de voorloper is van een burn-out. Het moment dat je voor jezelf je situatie durft te erkennen is heel erg bepalend, immers: zonder deze erkenning is er geen herstel.
Luister dus goed naar je gevoel en durf hulp te vragen.