Ga jij naar netwerkborrels? 5 tips om er het beste uit te halen

De juiste mensen kennen, daar kom je verder mee. Netwerken is dé manier om met je vakgenoten in contact te komen en goed op de hoogte te blijven van interessante kansen en ontwikkelingen. Maar, waar vind je de juiste borrels? Wat heb je er precies aan? En hoe bereid jij je goed voor? Onze Senior Consultant Nienke de Kruijf deelt haar tips & tricks.

Netwerkborrels, ja, wat vinden wij daar eigenlijk van? Deze borrels zijn misschien niet ‘helemaal hip’, maar wel verdomde handig, want face to face hoor je toch het meest. Zeker in de financiële branche vinden mensen het altijd weer leuk om elkaar te zien. Het blijft immers een kleine wereld.

Wat heb ik aan een netwerkborrel?

De netwerkborrel is een heel goed medium om met je vakgenoten in contact te blijven. Op zo’n borrel hoor je wat er speelt in de sector én bij andere bedrijven. Zo blijf jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, kansen, maar ook uitdagingen. Wie weet kampt één van jouw peers bij een andere organisatie wel met eenzelfde vraagstuk als jij. Het uitwisselen van ideeën, helpt jou dan out of the box te denken. Kortom; de netwerkwerkborrel helpt je in contact te blijven met jouw eigen vakgebied. Het is overigens niet per se het beste medium om een nieuwe baan te vinden. Wél biedt de netwerkborrel je een hele mooie kans om anderen te laten weten dat jij je wilt gaan bewegen. Maar, dan moet je wel weten wat je wilt.

Weten wat jij wilt

De volgende conversatie komt je misschien wel bekend voor:

Relatie: “Goh hoe gaat het met jou, heb je het eigenlijk nog naar je zin?

Jij: “Nou, eigenlijk ben ik een beetje om me heen aan het kijken.”

Relatie: “Goh, wat zoek je dan?”

Jij: “Eh, ja een mooie uitdaging die op m’n pad komt, een leuke functie.”

Kijk, daar ga je de mist in. Je moet weten wat je wilt. Wil jij op een netwerkborrel verkondigen dat je ‘om je heen kijkt’, dan moet jij wel kunnen definiëren naar welke rol je dan op zoek bent. Let wel op: netwerkborrels zijn geen sollicitatiegesprekken, houd het gesprek kort en luchtig. Je kunt altijd voorstellen om op een later moment een vervolggesprek te voeren.

Waar vind ik een netwerkborrel?

Netwerkborrels zijn er in allerlei soorten en maten. Zo vinden er met enige regelmaat feestdagenborrels, alumniborrels en sectorborrels plaats. En vergeet niet, netwerken doe je overal. Ook op de nieuwjaarsborrel op de hockeyclub kun je zomaar tegen een mooie kans aanlopen.

5 Tips!

Tot slot nog 5 gouden tips:

  • Bereid jezelf voor: wie organiseert de borrel, wie komen er en wie ken jij?
  • Lees jezelf in: wat speelt er in de sector?
  • Wees op tijd: stap niet net voor het eind naar binnen.
  • Zoek contact: meng je in gesprekken en wees sociaal en beleefd.
  • Drink nooit te veel en have fun!

PS: Wil jij meer weten over netwerkborrels, jezelf profileren of andere HR-vraagstukken, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.

Veel succes en (netwerk)plezier!