FinTech of BigTech, wat is de grootste bedreiging voor de banken?

Banken en financiële instellingen zijn al jaren bezig met het actualiseren van hun business modellen. Deze modellen worden niet alleen aangepast om de concurrentie het hoofd te bieden: ook veel (inter)nationale toezichthouders hebben de financiële crisis aangegrepen om de beperkende en kostenverhogende wet- en regelgeving uit te rollen over de sector.

En het gaat verder… De implementatie van Basel III is nog niet afgerond of Basel IV klopt alweer aan de deur. MiFID 1 zinkt in, maar in 2018 wordt MiFID 2 alweer verplicht. Ook zien we dat kantoren worden gesloten terwijl ICT-afdelingen groeien. In deze eeuw zijn er alleen al in Nederland meer dan 75.000 banen verloren gegaan in de financiële dienstverlening. Er zijn weinig sectoren meer veranderd in de afgelopen decennium dan de financiële sector.

Nieuwe concurrenten

Ook komen er in sneltreinvaart veel nieuwe concurrenten bij. FinTech bedrijven nemen in gestaag tempo verschillende delen van de dienstverlening van banken over. De eerste uitdagers waren de beleggingssites van Alex en BinckBank. Met lage transactiekosten en een goede service hebben deze online brokers marktaandeel naar zich toe getrokken. Verder probeert een lange rij van andere FinTechs marktaandeel bij de banken weg te kapen: denk Knab, Bunq en Paypall. Maar ook proposities zoals Adyen, Ingenico en Acceptemail, zijn partijen om serieus rekening mee te houden. Deze FinTech bedrijven hebben géén last van oude legacy IT-systemen én vallen doorgaans ook nog eens onder minder zware regimes van toezichthouder.

De feiten op een rij

De échte disruptie gaat komen van de BigTech bedrijven zoals Apple, Facebook, Alibaba Group en meer van dat soort Techgiganten. Deze technologiebedrijven zijn in korte tijd enorm groot geworden. Ter illustratie: Paypal Holding is bijna even waardevol als de internationaal opererende investeringsbank Goldman Sachs. En Google? Dat is tien keer meer gewaardeerd dan bijvoorbeeld ING Groep. En e-commercebedrijf Amazon en Alibaba Group hebben ieder zoveel cash op hun balans staan dat zij ABN AMRO twee keer, tegen de huidige beurskoers, kunnen kopen. Apple tot slot heeft al bijna genoeg cash om Citibank, ING Groep en ABN AMRO tegelijkertijd over te nemen.

Voorbereiding versie 3.0

Deze technologie-giganten vormen een serieuze bedreiging voor de financiële sector. In China verzorgen twee BigTech partijen al het gros van het pinbetalingsverkeer. Alibaba Group met Alipay kent meer dan 400 miljoen gebruikers. Wechat, het WhatsApp van China, heeft WeChat Pay met inmiddels meer dan 700 miljoen gebruikers. WeChat Pay is inmiddels beschikbaar in 15 landen en 12 valuta’s. Apple Pay is nog niet doorgebroken, maar dat Apple daar geen genoegen mee neemt laat zich raden. Het is nog afwachten wat Facebook gaat doen. Facebook met haar Ierse banklicentie (Payment Initiation Service Provider). Facebook is in elk geval al volop actief met Facebook Payments in de VS. Het is niet de vraag óf maar wannéér Europa aan de beurt komt.

Niet FinTech, maar BigTech is de bedreiging voor de banken

Iedereen denkt dat de bedreiging voor de banken vanuit FinTech-hoek komt. Het gevaar gaat komen van de BigTech bedrijven. En ik? Ik denk dat de banken hun business modellen voorlopig moeten blijven actualiseren om niet alleen de wet- en regelgeving, maar ook de dreiging van BigTech serieus het hoofd te bieden.

Hartelijke groet,

Robi Dattatreya
Founder & Business Development