De financiële wereld of het bedrijfsleven: wat kies jij?

De financiële wereld is een wereld op zich. Wanneer je je oriënteert op een loopbaan binnen die sector, of na een langdurig dienstverband juist daarbuiten, dan vraag je je vast af welke verschillen er zijn tussen werken in het bedrijfsleven en werken in die toch wel speciale financiële sector. Overstappen vraagt immers om helder inzicht én een gezonde dosis lef.

We zetten de 4 belangrijkste verschillen helder voor je op een rijtje:

  1. Er is een wezenlijk verschil tussen werken in een groot of juist een wat kleiner bedrijf. In een groter bedrijf zijn de zaken vaak goed geregeld. Daar staat tegenover dat beslissingen vaak bureaucratischer genomen worden, waardoor de invloed die je uit kunt oefenen kleiner is dan bij een klein bedrijf. Als je houdt van korte lijnen, de mogelijkheid om snel door te groeien en een vaak wat informele sfeer, dan past een kleiner bedrijf wellicht beter bij je dan een enorme financiële instelling. Kijk daarom, nog voor je überhaupt ergens solliciteert, eerst aandachtig naar je kernwaarden. Wie ben je? Wat vind je belangrijk? Waar sta je voor? Wat geeft je energie en wat juist niet?
  2. Ben je een zekerheidszoeker of houd je wel van wat uitdaging? Als je weet welk type je bent dan kom je goed beslagen ten ijs. Zo heerst er in het bankwezen al langere tijd een sfeer van onrust door diverse oorzaken: vraag je af of je daartegen kunt. Want niet elk mens wordt gelukkig van werken in een roerige omgeving. Misschien past een middelgroot MKB-bedrijf dat haar sporen ruimschoots verdiend heeft en stevig in de markt staat wel veel beter bij jou.
  3. Een financiële organisatie, zoals bijvoorbeeld een bank staat bol van protocollen, vaart nauwgezet op regelgeving en is gebonden aan juridische en fiscale wetgeving. Binnen een bedrijf in de andere branches leeft dat uiteraard ook, maar wel vaak wat minder dominant. Ook hiervoor geldt weer: kijk naar wat voor persoon je bent. Kleur je graag buiten de lijntjes? Of doe je het juist heel goed in processen, strakke regels en voorschriften?
  4. Binnen een klein bedrijf kunnen de carrièremogelijkheden nogal eens beperkt zijn, zeker als er niet meer dan 10 man personeel werkzaam is. Bij een grote instelling, zoals bijvoorbeeld het bankwezen zijn er in tegenstelling tot een kleine, platte organisatie altijd nieuwe stappen te maken, zowel horizontaal als verticaal. Daarnaast zijn er vaak meer budgetten voor opleiding, training en coaching beschikbaar, wat heel fijn kan zijn als je je verder wil ontwikkelen in een bepaalde richting.

De onmiskenbare moraal van het verhaal? Blijf dicht bij jezelf. Houd je kernwaarden in ere en laat je niet verblinden door mooie kantoorpanden, dure leaseautos of fantastische secundaire arbeidsvoorwaarden. Uiteindelijk gaat het erom dat je de baan vindt die bij je past. En sommigen onder ons beweren dat je dan nooit meer hoeft te werken.

Hartelijke groet,

Ilse Kok, consultant
Total Solutions