Employer Branding anno 2021
Employer branding is geen pakkende slogan, geen grootste marketingcampagne en ook geen fancy werken-bij-website. Employer branding draait om verbinding. Met je toekomstige en je huidige medewerkers. Interessant, maar hoe verbind je in tijden van Corona? En vinden we die verbinding nu nog steeds even belangrijk? Iver Willems, onze digitale marketing specialist, geeft antwoord.
Organisaties die investeren in employer branding plukken daar de vruchten van. Ze werven betere kandidaten en houden medewerkers langer vast. Klinkt goed, maar waar begin je, nu we massaal thuiswerken en ons sociaal contact via Zoom verloopt?


Krachtig werkgeversmerk
First things first. Wat is employer branding eigenlijk? We hebben het hier over een bijzonder krachtige vorm van branding. Een krachtig werkgeversmerk dat opvalt en (de juiste) medewerkers aantrekt én behoudt. Hoe je daartoe komt? Je deelt jouw organisatie bepaalde karaktereigenschappen toe en tovert je werkgeversmerk om tot een personage. Het imago en de reputatie zijn daarin leidend.


Aan de slag!
Ga je aan de slag met employer branding? Dan is een uniek verhaal ‘key’. Wat maakt jouw organisatie onderscheidend en aantrekkelijk? Vang deze eigenschappen in woorden, spreek tot de verbeelding en zet ze in voor de werving van nieuw talent. Herkenbare voorbeelden?
- Apple kiest voor een duidelijk uitstraling van perfectionisme en is een tikje elitair. Die eigenschappen zie je terug in blogs en filmpjes waarin ze mensen rekruten.
- Bol.com gaat voor jong en hip. Kijk maar eens naar het Twitter-account. Dat staat vol grappige tweets.
- Het Amerikaans Wendy’s deelt een zelfde soort imago. Op Twitter haalt deze keten volop geintjes met de concurrentie uit.


Ambassadeurs
Zijn je medewerkers binnen, dan is het zaak ze (tevreden) te houden. Waarom? Omdat trotse, betrokken en gemotiveerde medewerkers de belangrijkste ambassadeurs van jouw organisatie zijn.
Na employer branding volgt: employer experience. Beloofde jij, zoals Bol.com, jong en hip te zijn: bied je medewerkers dan ook innovatieve thuiswerktools en gezellige online events. Kortom, maak waar wat jij beloofde.


Verbinding of flexibiliteit?
Maar hoe zit het dan, met de steeds groter wordende hang naar flexibiliteit? Vinden we verbinding eigenlijk nog wel belangrijk? Daar kan ik kort over zijn. Het antwoord is ‘ja’. Natuurlijk zien we de voordelen in van flexibele uren en dagen. Maar dat betekent niet dat we ons niet meer verbonden willen voelen. Als we iets leren van de Coronacrisis, is dat mensen sociale dieren zijn. We verlangen, nu meer dan ooit, naar verbinding en sociaal contact. Kortom, employer branding is nu belangrijker dan ooit.


Iver Willems Digitale Marketing Specialist