Dit kun je beter niet doen als sollicitant (en dit wel!)

Je bent sollicitant en je wilt wat: een nieuwe baan! Hoe pak je dat aan? Gelukkig hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Binnen recruitment zien wij (helaas) veel voorkomende fouten, gemaakt door sollicitanten. De vijf absolute don’ts zetten wij voor jou op een rij. Daarnaast vertellen we je natuurlijk ook hoe je het dan wel goed aanpakt.

1. Een gesprek afzeggen

Geregeld maken wij het mee dat sollicitanten een interview op het allerlaatste moment afzeggen omdat ze elders reeds een goed aanbod kregen. Super leuk natuurlijk, maar vergeet niet dat de werkgever tijd voor jou inplande. Het is wel zo professioneel om naar het gesprek te gaan. Uit al je gesprekken wil jij het beste halen. En misschien was dit wel de baan die je echt wilde hebben, maar niet de kans gaf.

2. Variëren in salarisindicatie

Variëren in je salarisindicatie is nooit een goed idee. Zeker niet wanneer je bij een potentiele opdrachtgever een hoger salaris neerlegt dan bij de recruiter. Het schept verwarring en roept een gevoel van onbetrouwbaarheid op. Wacht een aanbod gewoon rustig af. Daarna kun je altijd aangeven dat je er graag wat op vooruit wilt.

3. Alles wel best vinden

Sommige sollicitanten willen zo ontzettend graag aan de slag, dat het hen eigenlijk niets uitmaakt waar. Een potentiele werkgever wordt daar niet enthousiast van. Hij wenst een gemotiveerde kandidaat die vol voor de baan wil gaan. Focus je daarom altijd specifiek op de baan waar jij op solliciteert.

4. Negatief spreken over een vorige werkgever

Negativiteit doet het nooit goed in een gesprek. Ben of was je niet zo blij met je werkgever, probeer daar dan een positieve draai aan te geven. Wat zie jij graag anders in een nieuwe baan? Waar word jij wel enthousiast van?

5. Te laat komen

Drijf jezelf nooit in het nauw. Vertrek op tijd en ben liever iets te vroeg dan iets te laat. Vrees je ervoor alsnog te laat te komen, bel dan ruim op tijd (dus niet 5 minuten nadat je afspraak zou zijn) naar je contactpersoon zodat hij of zij de afspraak kan verzetten of door kan geven dat je wat later bent.

Dan nog wat laatste do’s: bereid je goed voor, wees eerlijk en open en deel je drijfveer. En vraag zelf ook door bij een sollicitatie, dan weet je ook of dit de baan is die bij jou past. Zo haal jij het allerbeste uit jouw sollicitatiegesprek. Wil je meer weten over slim solliciteren? Neem dan gerust contact met ons op en kijk ook eens naar onze vorige blogs voor inspiratie. Wij staan voor jou klaar.

Hartelijke groet,

Waheba Batou
Sr Consultant