De voor- en nadelen van open solliciteren

Open solliciteren, werkt dat? Met een goed voorbereide sollicitatie heb je zeker kans van slagen. Maar wie met hagel schiet, mist meestal doel. Senior consultant Waheba Batou legt uit waarom.

Open solliciteren kan zeker succesvol zijn, mits je secuur te werk gaat. Als je bijvoorbeeld graag bij een bepaalde organisatie wilt werken, heeft het geen zin om jouw sollicitatiebrief naar talloze afdelingen binnen die organisatie te sturen en te solliciteren naar uiteenlopende functies. Maak een keuze welke functie bij je past en neem de tijd om dat goed te motiveren. Je hebt namelijk maar 1 kans om het goed te doen.
De HR-afdeling van zo’n bedrijf krijgt de brieven onder ogen, vraagt zich af waarom een kandidaat op verschillende vacatures solliciteert en legt de brief aan de kant.

Verschillende bureaus

Het gebruik van verschillende bureaus kan slim zijn als je op zoek bent naar een baan. Maar weet wel wie je waar, wanneer en voor welke functie je voorgelegd wordt. Je wilt niet in de situatie terecht komen dat je cv door meerdere bureaus voor een zelfde functie wordt voorgelegd. Dit komt zeer onprofessioneel over en het verkleint je mogelijkheden om bij die organisatie een gesprek te krijgen.

Liever in een keer goed

Neem de tijd om goed te solliciteren. Het is van belang dat je het sollicitatiegesprek goed voorbereidt. Zorg ervoor dat jouw profiel past bij de organisatie en motiveer op een heldere manier waarom je voor deze organisatie wilt werken. Het is natuurlijk ook van belang dat jouw cv en motivatie feitelijk kloppen. Voor een open sollicitatie kun je ook een recruiter in de arm nemen. Recruiters kennen veel bedrijven, weten bij wie ze moeten zijn en kunnen met HR-functionarissen meedenken hoe ze kandidaten het best kunnen inzetten.

Wat te doen

Weet wat je wil en ga gericht te werk. Als je nog niet helder hebt wat voor bedrijf bij je zou passen of welke functie interessant kan zijn, ga dat dan onderzoeken. Praat met collega’s en ga gesprekken aan met bureaus. Zij hebben een breed beeld van de markt en kunnen je hierin adviseren.

Een open sollicitatie kan heel effectief zijn als je weet wat je wilt en dat kan motiveren! Succes!!!