De perfecte elevator pitch voor een droombaan!

Senior Consultant Nienke de Kruijf spreekt dankzij haar loopbaanbegeleiding veel mensen die open staan voor een nieuwe baan. Ze adviseert ze om een elevator pitch klaar te hebben. Je weet nooit wanneer je die kan inzetten. Nienke geeft ‘do’s en dont’s’ voor de perfecte elevator pitch.

Voorbereiding

Als je open staat voor je volgende stap, is het goed om ook te bedenken wat je hierna graag zou willen doen. En als je dat weet, is het verstandig dit alvast in een korte ‘Elevator Pitch’ te verpakken. Je weet nooit wanneer die pitch van pas komt. In de supermarkt of bij het sporten, kan je iemand tegenkomen die je verder kan brengen. Als ze vragen of je goed op je plek zit, is dat een mooi moment te pitchen waar je naar op zoek bent..

Do’s:

  • Wees concreet. Wat zoek je? Wat neem je mee? Wat wil je? Geef kort en bondig antwoord op deze drie vragen.
  • Wees eerlijk en oprecht. Wat je doet en zegt moet met elkaar kloppen. Als je afspreekt contact op te nemen, doe dit en spreek af op welke manier. Zorg dat het naturel en spontaan is.
  • Bedenk concrete voorbeelden. In je pitch hou je het bij één voorbeeld van iets waar je goed in bent. Bedenk al vast meerdere voorbeelden voor het tweede deel van het gesprek, zodat je kunt staven wat je zegt.

Dont’s:

  • Niet te privé. Ga niet over je hobby’s of kinderen vertellen, dat kan altijd later in een sollicitatiegesprek.
  • Niet te vaag. Hou het to the point, vertel een afgerond, goed verhaal. Het hoeft niet onder de minuut, maar als je te lang doorpraat, wordt het snel vaag of wollig.
  • Niet te eager. Geef de ander de ruimte, kijk je gesprekspartner niet te strak aan. Forceer niks en hou het natuurlijk. Als je toekomstplannen ter sprake komen, kun je mooi je pitch vertellen.

Ga vooral aan de slag, want door je ‘Elevator Pitch’ regelmatig te houden in een informele setting, wordt de pitch steeds sterker. Zodat je er klaar voor bent als jouw droombaan langs komt. Het zal je gebeuren: Van een ontmoeting in de supermarkt naar je perfecte volgende plek.