De oude versus nieuwe generatie: de verschillen in solliciteren
De generieke generatiekloof, wie kent hem niet? Millennials hebben (te) weinig met hiërarchie en gaan voor werkplezier en flexibiliteit. En ouderen houden (te) veel van regels en werken het liefst van 9 tot 5. Toch kunnen beide generaties veel van elkaar leren. Bijvoorbeeld tijdens het solliciteren. Hoe? Senior Consultant Waheba Batou geeft tips.
Nog nooit werkten er zó veel verschillende leeftijdsgroepen naast elkaar.
Terwijl Nederland vergrijst zetten digital natives hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Voor HR betekent dat: sollicitaties van 17 tot 67-jarigen, in allerlei vormen en maten. Ook Waheba ziet heel wat varianten langskomen. Wat haar opvalt? De oude en jonge generatie kunnen ongelofelijk veel van elkaar leren.


Oud versus jong
De oudere generatie is (te) bescheiden. Toen deze mannen en vrouwen naar school gingen, leerden zij om goed te luisteren en hun mond te houden. De hoofdboodschap was: steek vooral niet té ver boven het maaiveld uit. De nieuwe generatie leert daarentegen een verhaal te vertellen, aan iedereen die dat maar wil horen. Deze jongens en meiden delen hun wensen luidkeels en steken vooral niet onder stoelen of banken waar zij goed in zijn. Maar… levert deze generatie, met al haar ‘mooidoenerij’, niet in op authenticiteit?


Tip! Voor de oudere generatie
Allereerst: je bent nooit té oud om te leren. Nieuwe manieren van werken en dus ook van solliciteren kun jij jezelf, ook op latere leeftijd, eigen maken. Graag nodig ik de oudere generatie dan ook uit om zichzelf meer te laten zien. Niet per brief of mail, maar in creatieve eigentijdsheid. Daag jezelf uit en verstuur eens een sollicitatievlog! Iets te veel uit je comfortzone? Dan is een creatief CV of een sollicitatie per social media ook een mooie uitdaging.


Tip! Voor de jongere generatie
Jongeren: wat gaan jullie los in creativiteit. Prachtig, maar soms niet echt authentiek. Niet zelden krijg ik, in plaats van een sollicitatie, een volledige marketingcampagne onder ogen. Natuurlijk is het goed om jezelf te laten zien, maar durf jezelf dan ook te laten zien. Niet met een serie mooi plaatjes of perfecte vlog, maar met jouw authentieke zelf. Wie ben jij, wat kom jij brengen, maar ook: wat wil jij leren en wat kom je halen? Het is logisch dat je op jouw leeftijd nog niet precies weet wat jij wilt. Laat zien dat je in de praktijk wil leren. Sta open en wees jezelf, dan komt de rest vanzelf.

Veel succes!

Hartelijke groet,
Nora de Groot
PS: Wil je zien hoe dit zich verhoudt bij jouw team….we kijken graag met je mee.