Communiceren doe je zo! 5 praktische tips

Communiceren, over dit onderwerp kunnen we met gemak een hele bibliotheek vullen. Maar vooruit, voor jou houden we het beknopt. Hoe maak je communicatie zo simpel mogelijk? Communiceren, is net zoals de manier van werken en nog zo veel meer, ook veranderd. Toch blijft de basis hetzelfde. En dat is interessant. Want daar hebben we die bibliotheek aan boeken of dure cursussen dus helemaal niet voor nodig. Met wat positiviteit kom je al een heel eind. En vergeet niet, alles begint bij jezelf. Maak jij jezelf ontoegankelijk, dan krijg je die muur automatisch terug. Voor jou, 5 praktische tips die je dagelijkse werkzaamheden makkelijker maken.

1. Wens je collega´s een prettige ochtend als je ´s morgens binnenkomt

Hoe vaak hoor jij mensen elkaar nog groeten in de lift of op de trap? Te weinig vinden wij. Wat is hier aan de hand? Vroeger was dit toch de normaalste zaak ter wereld? Wat is er mis met een beetje vriendelijkheid? Zoals gezegd; alles begint bij jezelf.

2. Begin je dag met een glimlach

Een glimlach doet wonderen. Ja, zo simpel kan het zijn. Lachen werkt aanstekelijk. En je collega’s vinden het ineens stukken prettiger om met jou te overleggen én naar jou te luisteren. En wat jij geeft, krijg je terug, weet je nog?

3. Verwacht niet meteen dat je gelijk krijgt

Jij bent de specialist in je werk, dus alles wat jij zegt, is waar. Helaas, moeten we je toch van die roze wolk afstoten. Dit was vroeger misschien zo, maar nu allang niet meer. Anderen verlangen van jou dat jij uitlegt waarom jij een bepaald standpunt inneemt. Maar goed ook, want waarom ook zouden we alles zomaar klakkeloos aannemen? Dat doe jij zelf toch ook niet meer? Geef mensen dan ook de tijd om na te denken over jouw voorstel. Wie weet komen ze met prachtige aanvullende ideeën. Zo help je elkaar alleen maar verder!

4. Zeg ook eens nee

Vriendelijkheid is top, maar je kunt er ook in doordraven. Misschien ben jij het inmiddels al wel zo gewend om samen te werken, dat je het helemaal niet meer vervelend vindt om werkzaamheden van collega´s over te nemen. Maar pas op; wordt het niet té veel? Lijdt je eigen werk eronder, zeg dan ook eens nee. Daar kijkt een ander echt niet vreemd van op.

5. Vertel waar je mee bezig bent

Bescheidenheid siert de mens, soms dan. Met een beetje bescheidenheid is niets mis, maar ook hier; draaf je niet door? Is het voor je omgeving nog wel duidelijk aan welk project je werkt of welke werkzaamheden onder je verantwoordelijkheid vallen? Vertellen wat je doet, is heel wat anders dan jezelf op de borst kloppen en zeggen hoe geweldig je bent. Probeer het eens. Het helpt je jouw eigen stem te krijgen binnen je team.

Ik ben benieuwd of deze simpele tips voor jou het verschil gaan maken.

Hartelijke groet,

Nora de Groot,
Director