Carrière anno 2021
Je gaat niet recht omhoog, maar kunt alle kanten op. Met één of meerdere banen. In vaste dienst of zelfstandig. Fulltime of parttime. De keuzes zijn reuze, maar sowieso aan jou. Hoe jij de juiste keuze maakt? Onze Senior Consultant Nienke geeft tips.
Vroeger was alles anders. Zo ook carrière maken. Je deed wat je ouders deden. Of je kwam ergens terecht, waar je de rest van je leven bleef werken. Anno 2021 is dat een ander verhaal. Werk je zes jaar bij een werkgever? Dan is dat al best lang. En werk je vijf dagen in de week? Dan is dat veel. Zó veel keuzes. Dat kan het begin van je carrière lastig maken. Want waar doe je goed aan? Wat wil je écht? En wat kun je nu écht? Leerde jij een ambacht, dan is dat duidelijk. Maar studeerde je iets algemeens, dat is lastiger.

Wat past er nou echt bij jou? Dat is vooral 'op zoek gaan'. En dat is interessant. Want wat zoek je dan precies? Dat weet je pas als je een paar functies hebt gehad. Het begin van je carrière gaat dan ook over de zoektocht naar waar jij goed in bent, waar jouw passie zit en wat daar dan bij past qua werkgever.

De antwoorden, die vind je wel, maar misschien niet meteen. Geef jezelf dan ook de tijd. Want carrière maken, kost tijd. In de breedste zin van het woord. Zo zie ik steeds meer mensen die anders omgaan met hun tijd. Carrière maken, maar dan anno 2021. Geen veertig uur in de week, maar 32 of zelfs 24. En niet één, maar twee of drie banen. Gecombineerd met een andere passie of vrijetijdsbesteding, zoals sporten op een hoog niveau, vrijwilligerswerk of mantelzorg.

De nieuwe generatie wil niet alleen maar 'ploeteren'. Nee, zij wil alles uit het (werkende) leven halen. In de wereld van nu staat het je dan ook vrij om keuzes te maken. Werk je drie, vier of vijf dagen per week? In vaste dienst of als zzp'er? Voor één werkgever of meerdere? Het is aan jou. Alles is mogelijk. Daarom is het van belang dat jij weet wat je wil, wat je kan en waar je hart ligt.

Hoe je daarachter komt? Begin bij het begin. Daar waar jij je comfortabel voelt, waar je gehoord wordt en waar je denkt; hier kan ik veel leren. En van daaruit kijk je verder: is dit nog steeds wat ik zoek, wat ik wil en wat ik kan? De keuzes zijn reuze, maar altijd aan jou. Succes!

PS: Wil jij meer weten over carrière anno 2021 maken? Geef ons dan gerust een belletje. Wij helpen je graag.

Hartelijke groet,

Nienke de Kruijf Senior Consultant