Ben jij PES-klaar?

Waarom het van belang is dat die kloppen? Directeur van Total Solutions Nora de Groot legt dit uit aan de hand van de PES-checklist.

6 Goede redenen om altijd PES proof te zijn

Wie aan een nieuwe baan begint in de financiële sector krijgt te maken met Pre Employment Screening (PES). PES is de integriteitscontrole door jouw nieuwe werkgever wanneer hij van plan is om je aan te nemen. Hij bestaat uit een checklist met zes criteria die toetsen of wat jij over jezelf vertelt, klopt.

In navolging van financiële instellingen, die al zo’n twintig jaar met PES werken, passen steeds meer sectoren de controle toe. Het is dan ook voor elke baan raadzaam om je PES-klaar te maken door de benodigde documenten te verzamelen. Denk aan een geldig identiteitsbewijs, diploma’s, een verklaring omtrent gedrag (VOG) en contactgegevens van vorige werkgevers.

Waarom het van belang is dat die kloppen? Lees hieronder de PES-checklist.

  1. Ben je wie je zegt dat je bent? Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs hebt, want dat wordt altijd gecontroleerd.
  2. Heb je jouw MBA aan Oxford zo glansrijk gehaald als jij zegt en heeft die mooie stage bij Goldman Sachs op jouw cv echt plaatsgevonden? Dat zul je moeten aantonen met een diploma of ander document. Verrassend weetje: jokken over opleidingen gebeurt regelmatig en is een van de voornaamste redenen van afwijzing.
  3. Referenties van vorige werkgevers. Zorg dat je contactgegevens van je voormalige werkgevers hebt. Jouw toekomstige werkgever checkt of je inderdaad voor of met hun hebt gewerkt. Het gaat hierbij niet om wát de werkgever over je zegt, zeker niet als dit een negatief verhaal is. Zo kan een narrige collega met wie je het niet goed kon vinden, je geen trap na geven.
  4. Integriteitscontrole: Jouw voormalige werkgever mag wel vertellen of je op een integere manier jouw werk hebt gedaan. Dat je bijvoorbeeld geen fraude hebt gepleegd of over belangrijke zaken hebt gelogen.
  5. Heb je tijdens een hoogopgelopen discussie in de kroeg jouw gesprekspartner op zijn neus geslagen, waarop hij aangifte heeft gedaan en waardoor jij een strafblad hebt? Dit komt jouw nieuwe werkgever te weten als je voor PES een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvraagt. Of zo’n akkefietje wordt weggewimpeld als jeugdzonde hangt af van de functie en jouw toekomstige werkgever. Heb je geen strafbaar feit gepleegd dat relevant is voor de functie, dan krijg je gewoon een blanco VOG.
  6. Als je schulden hebt of rood staat komt jouw nieuwe werkgever dat ook te weten. Schulden worden vastgelegd in het informatiesysteem van Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Een studieschuld en hypotheek vormen geen probleem, zolang je die gewoon afbetaalt. Zijn er veel achterstanden van betaling bij BKR bekend dan kan dit voor je werkgever een reden zijn om je niet aan te nemen.

Meer weten over PES? Lees: https://ts.eu/wat-is-een-pre-employment-screening-pes/