Ben jij écht op zoek naar een baan?
Beste sollicitant, ben jij écht op zoek naar een baan? In ons werk komen we het té vaak tegen: sollicitanten die na een sollicitatie niets meer laten horen of hun telefoon niet opnemen. En dat is zonde, want een naam blijft hangen of staat in onze database. Als je niet zeker bent van een aanbod, kun je het ook anders aanpakken. Slimmer. Hoe? Onze Senior Consultant Nienke geeft 5 tips!
Op verschillende kanalen zetten wij vacatures uit.
Sollicitanten reageren met een brief en CV, zij doen daar moeite voor. En nu komt het gekke: we proberen een sollicitant te bereiken, maar krijgen geen gehoor. De telefoon wordt niet opgenomen, op mails wordt niet gereageerd en er komt niemand opdagen. Lastig, want de naam van die sollicitant blijft ons bij. Dat betekent dat hij of zij de volgende keer met 10-0 achterstaat. Zonde, want het kan ook anders.


1. Be fair & clear
Wat wil je bereiken? Wil jij je slechts oriënteren en informatie inwinnen? Of wil jij de baan en ga je ervoor? Maak jouw doelstelling helder, voor jezelf en de ander.


2. Solliciteer of oriënteer
Zit jij nog wel prima op je plek, maar mis je misschien iets? Een nieuwe uitdaging of een ander soort energie? Kortom, ben jij nog niet (helemaal) klaar om te solliciteren, maar wil jij je wel oriënteren? Dat kan ook! Geen probleem, graag zelfs. Bel met een bureau en vraag vrijblijvend om meer informatie of een gesprek. Daarmee speel jij open kaart en dat wordt gewaardeerd.


3. Ben bereikbaar
Kies je ervoor om te solliciteren, solliciteer dan serieus: met energie en motivatie. Als jij solliciteert, ben jij beschikbaar. Zorg ervoor dat je jouw telefoonnummer en mailadres achterlaat. Neem je telefoon op, bel of mail (later) terug. Kortom: ben bereikbaar!


4. Wees persoonlijk
De standaardbrief, soms zelfs nog met een verouderde adressering, wederom een 10-0 achterstand. Met een standaardbrief val jij zo door de mand. Pas je brief daarom altijd aan de situatie aan. Waarom wil jij juist die baan? Waar krijg jij energie van? Wat kom je brengen? En wat wil je halen?


5. Nee is ook oké
Ben je op gesprek geweest, maar was er geen match? Hé, dat is ook oké, maar laat dat dan wel even weten. Sluit dit hoofdstuk netjes af en maak ruimte voor nieuwe kansen.

PS: Wil jij meer weten over slim solliciteren? Geef ons dan gerust een belletje. Wij staan voor jou klaar.

Hartelijke groet,
Nienke