Ben jij duurzaam inzetbaar?

Je kunt er niet omheen; duurzaamheid is wat de klok slaat. Van wonen en energie, tot voeding en werk. Duurzame inzetbaarheid wordt vanuit HR vaak gedefinieerd als ‘het vermogen om mensen aan het werk te krijgen en te behouden’. Nienke de Kruijf, senior consultant bij Total Solutions, vindt dat een voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid is dat werknemers de vrijheid hebben om de keuzes te kunnen maken die bij hen passen.

Zorg dat je kan kiezen

De meeste bedrijven streven naar duurzame inzetbaarheid. Helemaal in deze krappe arbeidsmarkt. Maar wat hebben medewerkers nodig om voor hun werkgever te blijven werken?
Nog niet eens zo lang geleden waren de loopbaanpaden helder, duidelijk en rechtlijnig. Mannen werkten fulltime en maakten carrière. Vrouwen kozen vaak voor een parttime positie als zij kinderen kregen of bleven thuis. Maar dat is nu wel veranderd. Kijk maar eens om je heen. Werken is voor iedereen, ongeacht leeftijd en geslacht. Alleen vult iedereen het anders in. De één werkt meer dan fulltime, terwijl de ander bijvoorbeeld kiest voor een mix van diverse parttime banen.

Keuzevrijheid

Om met toewijding en plezier jouw werk te blijven doen, is de vrijheid om het zo in te delen dat het past bij jouw behoefte, een voorwaarde. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om jouw carrière een draai te geven omdat je interesses en behoefte zijn veranderd. Hoe je jouw werk en loopbaan wilt inrichten is afhankelijk van jouw levensfase en levensstijl. Dit vraagt van je werkgever wel een andere manier van kijken.

Heb lef

Het is belangrijk om je bewust te zijn van jouw wensen voor en mogelijkheden van je loopbaan. En om dit kenbaar te maken bij jouw werkgever. Het gaat immers om jouw carrière. Trek je dus niets aan van wat anderen vinden, maar volg je eigen plan .Zodat je werkt zoals jij dat bedacht hebt. Ga met je werkgever om tafel zitten om de mogelijkheden te bepreken. Misschien verbazen ze je wel…..

Lees hier meer over een duurzaam personeelsbeleid.