Ben je langdurig ziek of afwezig, blijf vooral praten met je werkgever

 

Ben jij een langere tijd uit de running, bijvoorbeeld door een ziekte of andere vervelende situatie in je leven? Blijf dan vooral praten met je werkgever, zegt Senior Consultant Nienke de Kruijf. Uit eigen ervaring weet zij hoe waardevol dat kan zijn. Hieronder deelt Nienke haar, en misschien ook wel jouw, verhaal.

Eind 2019 maakte ik, door een overlijden en ziekte in mijn familie, een enerverende tijd door. Door de flexibele opstelling van mijn werkgever en natuurlijk van mijzelf, kwam ik zonder ziekmelding of afhaken door deze heftige periode heen. Juist integendeel, door te kunnen werken in een wat aangepaste manier, bleef ik verbonden met kantoor, waar ik tevens mijn verhaal kwijt kon en zo ook gehoor vond.

Alles draait om vertrouwen

In deze moeilijke periode, bleef ik bewust aangesloten bij mijn werkgever en collega’s. Ik koos ervoor om onderdeel van het team te blijven en zo op de hoogte te blijven van dat wat er op het werk speelde. En omgekeerd deelde ik met mijn collega’s wat er dagelijks in het ziekenhuis gebeurde. Dankzij het vertrouwen dat ik kreeg van mijn werkgever, heb ik nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond. Juist niet! Ik was er voor mijn collega’s en mijn collega’s waren er voor mij. Natuurlijk checkte ik regelmatig uit, maar daar was dan ook veel begrip voor.

Geen schuldgevoel

Gedurende deze weken werkte ik wel, maar dan net een beetje anders. Ik maakte minder uren, maar als ik er was, dan was ik er ook. Daardoor voelde ik mij naar niemand schuldig. Niet naar mijn familie en niet naar mijn collega’s. Dat niet schuldig voelen, gaf mij ‘lucht’. Het gaf mij de ruimte om de dingen te regelen die ik moest regelen.

Warmte en begrip

Natuurlijk is het nooit prettig om je werkgever te vertellen over een moeilijke periode die jij doormaakt. Ik ben me er zeer van bewust dat niet iedere situatie zich hiervoor leent of dat iedereen dit kan of wil. Maar, het heeft mij in ieder geval erg geholpen en gesteund. Het heeft me geleerd dat als jij aangesloten blijft bij je werkgever en collega’s, zij dat ook bij jou zijn.

PS: Wil jij meer weten over langdurig ziek zijn, re-integreren of andere HR-vraagstukken, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.