Banen zijn géén konijnen uit een hoge hoed

Ze zijn er écht: professionals die denken dat wij als een soort magic store even de perfect passende baan uit een hoge hoed toveren. En wat te denken van kandidaten die 10 minuten ná de tijd waarop hun afspraak zou plaatsvinden bellen dat ze het helaas niet gaan halen. We moeten er binnen ons team inmiddels hartelijk om lachen omdat het allemaal zo vaak voorkomt. Graag delen we de meest voorkomende onhandigheden rondom solliciteren, zodat je zélf niet in deze valkuilen trapt. Gevalletje 1-0 voorsprong zeg maar.

1. Neem een actieve houding aan

Kijk, wij zijn geen uitzendbureau dat ramen vol met vacatures heeft hangen. Dat heeft enerzijds te maken met het karakter van de branche waar we ons op richten en anderzijds met de meerwaarde die we onze kandidaten willen leveren. En daar hoort óók een proactieve houding van de kandidaten bij. Weten wat je wil, op zoek gaan naar je passie en gericht activiteiten ondernemen om je doelen te bereiken zijn onmisbare te nemen stappen voor een kandidaat die serieus genomen wil worden. Kortom, persoonlijk leiderschap is key.

2. Kleed je gepast

We maken mee dat kandidaten zich bij ons presenteren in een oude spijkerbroek en een verwassen shirt. Natuurlijk, wij zijn niet de uiteindelijke opdrachtgever, maar het is wél goed om te beseffen dat je óók aan ons je beste kant moet laten zien zodat wij overtuigd raken van je kwaliteiten, kennis en klasse. En daar past, zeker als je de financiële sector in het achterhoofd houdt, een goed verzorgde kledingstijl nu eenmaal beter bij dan je oude kloffie.

3. Durf in de spiegel te kijken

Soms liggen verwachtingen en realiteit mijlenver uiteen. Ben je bijvoorbeeld iemand die van processen houdt en solliciteer je op een sales functie of ben je juist enorm ervaren in fund accounting en vraag je naar mogelijkheden voor een CDD-positie? Dan kun je wel dénken dat de positie bij je past en dat je het kan maar dat ligt feitelijk bezien toch wel anders. Daar zijn we altijd eerlijk in en het is fantastisch als iemand mee durft te gaan en daarmee de kloof tussen verwachting en realiteitszin verkleint. Het is dus toch wel handig als je weet wat voor soort werkzaamheden bij je passen, dan hoeven we daar niet naar te raden. En kunnen wij je helpen zoeken naar de baan die bij jou past.

4. Wees op tijd

Het is een open deur, maar wel nodig om te noemen, want er zijn nog altijd kandidaten die te laat komen. Bouw tijd in om te reizen, te zoeken, in de file te staan, je make-up bij te werken of wat je allemaal nog meer wil doen, maar z-o-r-g d-a-t j-e o-p t-i-j-d bent. Je weet wel; het gaat om die eerste indruk die je écht maar één keer kunt maken.

5. Jij bent niet je cv

Scherm niet te veel met je cv, want daar staat alleen feitelijke informatie op. Het zegt niets over wie jij bent, welke karaktereigenschappen je hebt en of je in het team of bij de cultuur van het bedrijf past etc. etc. En precies dát is wat werkgevers graag willen voelen: of jij de perfecte match bent. Stel je daarom kwetsbaar, maar professioneel op en durf te laten zien wie je bent.

Onze magische krachten bundelen? Neem contact met ons op.

Hartelijke groet,

Ilse Kok
Consultant
Total Solutions