Ben jij altijd beschikbaar voor je werk?
Sinds de covidperiode is thuiswerken bij veel bedrijven van een uitzondering de norm geworden. Digitale apparaten en tools helpen ons daarbij 24/7 bereikbaar te zijn voor klanten en collega’s. Maar betekent die 100% bereikbaarheid óók dat je altijd beschikbaar moet zijn voor je werk, zelfs in je vrije tijd?
Wie wil samenwerken, weet hoe belangrijk het is om goed contact met klanten en collega’s te onderhouden. Nog niet zo heel lang geleden moest je daarvoor fysiek op kantoor aanwezig zijn, maar de komst van slimme smartphones, computers en programma’s als Teams en Zoom heeft het wel heel makkelijk gemaakt om continue met elkaar in contact te staan.


Werk versus vrije tijd

We willen allemaal ons werk goed en met plezier uitvoeren, maar in een wereld waarin we op elk moment van de dag bereikbaar kunnen zijn, rijst de vraag: moet je óók tijdens je vrije tijd beschikbaar of bereikbaar zijn voor werk?

Vrije tijd is bedoeld als een tijd om te ontspannen, tot rust te komen en te genieten van quality-time met familie en vrienden. Het is een welverdiende onderbreking van de verwachtingen en verantwoordelijkheden die een baan met zich meebrengt. In hoeverre is er in zo’n periode plaats voor contact met je manager, collega’s of klanten?


Beschikbaar versus bereikbaar

Om deze vraag te beantwoorden is het zinvol te kijken naar het verschil tussen ‘beschikbaar’ en bereikbaar’.

Beschikbaarheid verwijst naar je inzetbaarheid in relatie tot je werkgerelateerde taken. Het heeft betrekking op je werkschema en de afspraken die je hiervoor hebt gemaakt met je werkgever of klanten. In je vrije tijd zou je ideaal gezien niet 'beschikbaar' moeten zijn, omdat deze periode juist bedoeld is om los te komen van werk en te ontspannen.

Bereikbaarheid daarentegen heeft betrekking op de mate waarin er contact met je kan worden opgenomen. In dit geval gaat het om de mogelijkheid van je werkgever, collega's of klanten om je in je vrije tijd te mogen bereiken. Bereikbaarheid kan variëren, afhankelijk van je afspraken en persoonlijke voorkeuren.


Welk type ben jij?

Ben jij het type dat niet voor verrassingen wilt komen te staan? Dan vind je het wellicht prettig om tijdens vakanties een noodnummer achter te laten bij je collega’s. Werk je echter liever binnen vaste werktijden, dan kies je er waarschijnlijk voor om volledig onbereikbaar te zijn in je vrije tijd.

Ga eens bij jezelf na: ben jij nog steeds zo beschikbaar voor jouw werkgever, collega’s en klanten als vóór de coronaperiode? Of heeft er een verandering plaatsgevonden? En zo ja, heb je daar misschien last van?


Tips voor een goede privé-werkbalans

De volgende tips kunnen je misschien helpen om de juiste balans te vinden tussen beschikbaarheid en bereikbaarheid in je vrije tijd en zeker tijdens je vakantie:

1. Stel grenzen: communiceer duidelijk met je werkgever en collega's over je vrije dagen en vakantieplannen en stel daarbij duidelijke grenzen. Laat hen weten wanneer je niet beschikbaar bent.
2. Noodgevallen: overweeg om een noodnummer achter te laten voor echte noodsituaties, maar beperk dit tot echte noodgevallen.
3. Overdracht: zorg voor een duidelijke overdracht van taken aan collega's voordat je met vakantie gaat, zodat belangrijke zaken niet vastlopen.
4. Digitale detox: als je het je kunt veroorloven, probeer dan een volledige digitale detox tijdens je vakantie. Schakel meldingen uit en weersta de verleiding om constant je werkmails te controleren.
5. Vakantie betekent vakantie: onthoud dat je vakantie belangrijk is voor je welzijn. Ontspan, geniet van de tijd weg van het werk, zodat je ook daadwerkelijk opgeladen terugkomt.

In een ideale wereld is vrije tijd bedoeld om te ontkoppelen van werk en je te richten op rust en ontspanning. Toch begrijpen we dat sommige beroepen en omstandigheden een zekere mate van bereikbaarheid vereisen. Daarbij is ieder mens anders, en je zult dan ook voor jezelf moeten nagaan wat het best bij jou en je werksituatie past. Duidelijke communicatie en grenzen zijn hier de sleutelwoorden, zodat je met een gerust hart kan genieten van je welverdiende vrije tijd.

Kom je hier zelf niet uit? Of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Geef ons dan een belletje. We helpen je graag verder.

Debbie Bouguenon, Senior Consultant