75.000 banen verloren gegaan in de financiële sector: krimp lijkt nu ten einde
Ook in februari nam het aantal werkloosheidsuitkeringen vanuit de bankensector opnieuw toe met een stijging van 33% t.o.v. het voorgaande jaar. En dat terwijl, volgens het UWV, het aantal nieuwe uitkeringen in andere sectoren juist relatief sterk daalden. Dat de bankensector het al een aantal jaren behoorlijk zwaar heeft behoeft uiteraard weinig betoog.
De feiten op een rijtje
De cijfers van het UWV ondersteunen op hun beurt weer de gegevens van het CBS: in de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland 75.000 banen verloren gegaan in de financiële sector. Concreet betekent dit dat maar liefst 14% van de mensen die in de sector werkten hun heil elders moesten gaan zoeken. De (meest recente) cijfers spreken voor zich: in 2005 waren er 274.000 personen werkzaam in de financiële sector, in 2010 waren er dan nog 266.000. De rij wordt gesloten door 2015, met een aantal van 236.000 mensen. Ook blijkt het aantal deeltijdbanen in de sector danig afgenomen.
De verklaring
De krimp van de financiële sector laat zich verklaren door de verregaande digitalisering en standaardisering en het niet meer weg te denken internetbankieren en mobiel bankieren. Daarnaast voerden banken massaal efficiencyverbeteringen door, wat direct gevolgen had voor het personeel. Tot slot speelde uiteraard ook de crisis parten, die alleen al op de hypotheekmarkt een langdurige en indringende invloed had.
Ook speelt er nog een ander aspect een rol: de strengere beloningswetgeving in Nederland, dit plaatst Nederland in een nadelige concurrentiepositie versus de andere Europese landen. Door de Brexit worden arbeidsplaatsen herverdeeld binnen Europa. De Nederlandse beloningswetgeving zorgt ervoor dat Nederland een concurrentienadeel heeft en niet kan profiteren van deze herverdeling.
De toekomst
Toch gloort er hoop aan de horizon. Wij verwachten namelijk wél dat de sector stopt met krimpen en dat zich binnen de sector een kanteling voor gaat doen; de administratieve functies in hun huidige vorm zullen meer en meer verdwijnen. Er ontstaat behoefte aan analytische functies, big data-specialisten en programmeurs. Dat is bankieren anno nu.
De sector is duidelijk in beweging en dat brengt volop kansen met zich mee.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!