7 sollicitatie strubbelingen; Hé, het ligt niet aan jou

Misschien herken je het wel. Gespannen, maar voorbereid, loop jij je sollicitatie in. En dan: ‘O, sorry, ik heb eigenlijk geen tijd gehad om je CV te lezen.’ Of: ‘Goh, ja, nu ik je CV eens goed bekijk, mis ik toch ervaring.’  Zomaar een greep uit wat ‘sollicitatie strubbelingen’. Peter Tjallema is al een tijdje op zoek naar een nieuwe baan en kent ze (helaas) maar al te goed. Hij heeft zijn (slechte) ervaringen voor jou op papier gezet. Zodat jij weet: hé, je staat er niet alleen voor.

  1. Eigenlijk ben je voor niets gekomen

Dit is mij inmiddels al té vaak overkomen. Ik loop een organisatie binnen, neem plaats en krijg te horen: ‘O, sorry hoor, maar eigenlijk ben je voor niets gekomen.’ De recruiter besloot net voor mijn komst definitief voor een ander te gaan, of nog erger; las vijf minuten voor mijn entree mijn CV. ‘Sorry, ik had niet eerder tijd’, is dan het excuus. En als pleister op de wond: ‘Bij een nieuwe vacature, denk ik aan jou.’ Bedankt, even afbellen was ook prima geweest.

  1. Is die cursus waardevol ja?

Recruiters schatten mij, door eigen onkunde, niet altijd op waarde. Zo zei een recruiter laatst nog: ‘Ik bemiddel al vier jaar voor banken en verzekeraars, maar wat is Nib-bûh?’ Je spreekt het uit als Nieh-Béé. Ik legde uit wat Nibe is en vertelde dat een dergelijke cursus maanden aan voorbereiding vergt, anders slaag je niet. De recruiter gaf mij vervolgens één blik: ‘Ja, ja.’

  1. Jij hebt geen ervaring

Dé dooddoener bij uitstek: geen ervaring, dus we kunnen je niet gebruiken. Tja, wat breng je daar nou tegenin? Je kunt niet plotseling ‘faken’ dat je wel ervaring hebt. En las de recruiter jouw CV, dan wist hij of zij dit al lang. De vader van een goede vriend zei eens: ‘Weet je wat belangrijker is dan ervaring? Karakter!’ En zo is het maar net.

  1. Oei, waarom koos je daarvoor?

Sommige recruiters rekenen kandidaten glashard af op de keuzes die zij maakten. Dat vind ik niet alleen brutaal, maar soms ook gewoon pijnlijk. Niet iedereen vond direct na zijn studie zijn droombaan. Soms moest er ook gewoon brood op de plank komen.

  1. Jij lijkt op…

Solliciteren lijkt soms meer op auditie doen. Zo hoor ik vaak dat ik op Jort Kelder lijk. Doet dat ertoe? Of ik hoor dat ik er ‘zo netjes uitzie’. Het is toch een sollicitatie? Door dit soort opmerkingen, krijg ik het gevoel meer op mijn uiterlijk dan op mijn persoonlijkheid te worden beoordeeld.

  1. Kun je nú komen?

Wat recruiters vaak vergeten, is dat een sollicitatie mij tijd en geld kost. Een gesprek moet altijd maar zo snel mogelijk plaatsvinden. Op stel en sprong regel ik vrij bij mijn uitzendorganisatie en betaal ik het vervoer. Prima, als het mij wat oplevert, maar zonde als de recruiter zich niet goed heeft voorbereid.

  1. Radiostilte…

Het aantal keren dat ik na een sollicitatie geen terugkoppeling kreeg, kan ik niet meer op mijn vingers tellen. Ik nam de moeite, de tijd en betaalde het vervoer. Het minste is dan toch wel een nette afwijzing?

Vriendelijke groet,

Peter Tjallema

PS: wil jij meer weten over solliciteren, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.