5 Tips voor een sterke motivatiebrief
Yes, je hebt een leuke vacature gespot! Geweldig, maar hoe maak je een verpletterende indruk? Dat doe je met een motivatiebrief. Daarin vertel je een recruiter waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de vacature. Hoe zo’n brief eruit ziet? En wat je er vooral wél en niet in moet zetten. Daar weet senior consultant Debbie Bouguenon wel raad mee.
Natuurlijk is het belangrijk dat jij jouw eigen magic touch geeft aan je motivatiebrief. Dat maakt hem immers persoonlijk en uniek. Maar waar start je? Gelukkig zijn er ook een aantal basisprincipes die je een eind op weg helpen. Laten we beginnen bij het begin: wat is een motivatiebrief precies? En wat is het verschil met een sollicitatiebrief? Komt ie: in een sollicitatiebrief verkoop jij jezelf zo goed mogelijk en ligt de nadruk op je cv. In een motivatiebrief ligt de nadruk op jezelf en waarom de baan zo goed bij je past. Duidelijk? Aan de slag dan, met deze 5 tips:


1. houd het kort

Maak het niet moeilijker dan het is. In een motivatiebrief staat jouw motivatie, that’s it. Dat betekent: maximaal één a4, verdeeld in korte alinea’s, gevuld met vlotte zinnen. Geen vermoeiende lap tekst, maar een lekker leesbaar stuk. Extra tip: gebruik geen woorden die jij normaal ook niet gebruikt. Daarmee val je, in een eventueel vervolggesprek, alsnog door de mand.


2. verdiep jezelf

In je motivatiebrief kun je laten zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Hoe doet het bedrijf het bijvoorbeeld op de markt? Waar wil jij aan deelnemen en bijdragen? Schrijf erover en laat je passie voor deze vacature zien.


3. deel je ambitie

Vergeet vooral ook niet je ambities te omschrijven. Wat wil je leren in de functie? Waar wil jij beter in worden? En waarom?


4. wees persoonlijk

Naast een goede professional, is een bedrijf ook vooral op zoek naar een leuke collega. In een motivatiebrief kun je aantonen dat jij die leukerd bent. Laat jouw enthousiasme, voor de baan en het bedrijf, doorklinken in je woorden. En geef vooral ook iets persoonlijks mee. Stel je voor: een bedrijf sponsort het wielrennen. Is dat ook een hobby van jou? Vertel daar dan over. Dat brengt jullie meteen dichter bij elkaar.


5. vraag om een gesprek

Tot slot: sluit je brief af met een call to action. Zet de lezer aan het werk! Vraag bijvoorbeeld om een gesprek. Daarmee stel jij je meteen lekker proactief op.

Veel succes!

Succes!

Hartelijke groet, Debbie Bouguenon