5 Tips om jezelf te profileren

Best lastig, de balans vinden tussen bescheiden zijn en doorslaan in hoe superieur je wel niet bent. In de 13 jaar dat ik dit werk doe, heb ik verschillende cv’s voorbijkomen zien komen en vele gesprekken gevoerd. De kandidaten die ik spreek, komen van over de hele wereld en weet je wat me opvalt? In Nederland zijn we bescheiden, eigenlijk een beetje té. Daarom een aantal tips om jezelf te profileren zonder op te scheppen.

In sommige landen is het heel normaal om werkelijk iedere prestatie op je CV te zetten. Elk certificaat dat iemand ooit behaalde van kleuterschool tot wedstrijden, krijgt een plaats. Wanneer ik zo’n kandidaat uitnodig voor een gesprek wordt het verhaal steeds mooier. Ik zie de kast met trofeeën al helemaal voor me. Bescheidenheid siert de mens zeggen ze weleens, oké, maar in wat voor mate en hoe vind je hierin een balans zonder jezelf tekort te doen? Voor jou 5 tips!

1. Beperk jezelf niet in je CV

Je hoort vaak dat een CV maar uit één pagina mag bestaan. Maar wat nou als je jouw projecten en doelstellingen niet kwijt kunt op die ene pagina? Een manager zal maar net naar dat ene detail zoeken, dat jij weglaat op je CV, omdat het anders niet op één pagina paste. Zonde! Beperk jezelf niet en zorg ervoor dat jouw successen op papier staan. Of dat nu één, twee of drie pagina’s beslaat, dat maakt echt niets uit. Zolang je maar een goed leesbaar format gebruikt, waarin je jouw successen in bulletpoints opsomt.

2. Wees trots op wat je kunt

Mensen sturen te vaak een standaard motivatie in, die ze in sommige gevallen ook nog eens van het internet plukten. Dit is saai en vaak ook nog eens onwaar. Maak hierin je eigen verhaal. Lees voor je begint het profiel van de functie en organisatie goed door en durf te benoemen waar jouw kracht ligt en hoe deze van nut kan zijn binnen de organisatie en functie. Wees hierin niet bescheiden, maar juist trots op wat jij kunt.

3. Blijf authentiek

In profielen vragen ze vaak naar een authentiek persoon. Wees dan ook authentiek, in je brief, maar ook in je gesprek. Sla niet door in perfecte antwoorden, omdat je denkt dat je gesprekspartner deze verwacht. Nee, maak impact door jezelf te zijn.

4. Voorkom Bokito gedrag

Heb je een sollicitatiegesprek met iemand die op hetzelfde niveau zit of misschien net wat lager, verval dan vooral niet in ‘Bokito gedrag’. Sla jezelf niet op de borst, ook niet als je gesprekspartner dat wel doet, maar voer een echt gesprek.

5. Breng je werkervaring in waarde over

Wees niet bescheiden in wat je allemaal hebt gedaan of behaald. Werkervaring heeft nou eenmaal een bepaalde waarde en hoe meer je weglaat, hoe lager je marktwaarde wordt. Je werkervaring bepaald of je als Junior, Medior of Senior aan de slag gaat en daartegenover staat een beloning die je salaris bepaald. Daarmee onderbouw je bijvoorbeeld een hoog salaris zonder keihard een bedrag op te eisen, omdat je denkt dat je dat verdient.

Veel succes met deze tips!

Hartelijke groet, Waheba Batou Sr Consultant