In 5 stappen naar het juiste wervingsbureau

Oké, je bent zover: je hebt besloten om op zoek te gaan naar een andere baan die je meer inspireert, meer uitdaagt of misschien gewoon meer rust geeft. Maar hoe vind je nu de juiste vacature? En op welke manier selecteer je het wervingsbureau dat je gaat begeleiden? Onderstaand vijfstappenplan gaat je helpen om je zoektocht tot een succes te maken.

1. De selectie van het bureau

Selecteer een recruitmentbureau dat dicht bij jouw expertise, specialisme en werkervaring ligt. Er zijn verschillende vormen van werving- en selectiebureaus, zoals recruitment, uitzendbureaus, executive search en detachering. Veel bureau’s hebben sectoren waar ze gespecialiseerd of sterker in zijn.

2. Weet wat je wil

Dat klinkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar weten wat je wilt is wel onmisbaar in de zoektocht naar de baan die je net zo goed past als die fijne, oude jas. Bedenk daarom goed waar je naar op zoek bent, waar je interesses liggen en hoe jouw ideale baan er eigenlijk uitziet. Neem hierin ook de bedrijfscultuur mee en durf te voelen wat je energie geeft en wat vooral niet. Trouw blijven aan jezelf is ook hier het enige juiste om te doen.

3. Wees eerlijk

Dit sluit naadloos aan op punt 2. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar je cv, kloppen alle data? En staan je diploma’s correct vermeld? Hoe eerlijker je bent hoe groter de kans dat je de baan vindt die perfect bij je past. Zorg er daarom voor dat je goed in beeld hebt hoeveel uren je per week beschikbaar bent en in welke regio dat dan is. Op die manier houd je het ook op de lange termijn vol. Wanneer een vacature bijvoorbeeld voor 40 uur per week open is gesteld, dan is dit niet altijd een vast gegeven. Misschien wil jij wel heel graag je kleintje zelf naar school brengen en blijkt 36 uur ook bespreekbaar…

4. Lastig… de salarisindicatie

Dat is vaak het moment waarop er een stilte valt in het gesprek. Want wat is nu eigenlijk een realistische beloning? Bepaal heel helder voor jezelf wanneer je tevreden bent. En realiseer je ook dat er een verschil zit tussen wat je WIL verdienen wat je KAN verdienen. Dat zijn echt verschillende termen en uitgangspunten. Houd ook rekening met secundaire arbeidsvoorwaarden: een baan bestaat uit meer dan alleen een dik salaris. Is er bijvoorbeeld een kortingsregeling voor een sportschoolabonnement in de buurt? Of zijn er fiscaal gunstige regelingen voor medewerkersparticipatie? Hoe flexibel wordt er omgegaan met thuiswerken? Het zijn allemaal zaken die je werkplezier drastisch verhogen.

5. Manage je verwachting

Soms wordt de passende functie niet direct gevonden. Dat is niet erg, omdat een bureau niet alleen een tijdelijke schakel is voor het vinden van een passende baan.

Als de klik er is, dan wordt het bureau onderdeel van je netwerk. En dat is ook goed voor de lange termijn. Bel, mail en ga langs: houd het contact warm…en voor je het weet kun je kiezen uit twee leuke banen!

Hartelijke groet,

Waheba Batou
Senior Consultant