5 redenen om niet van baan te wisselen
Een werkomgeving die je kent en waar je credits hebt opgebouwd, is comfortabel en voelt veilig. En als je collega’s en salaris top zijn, kan je echt makkelijk tot je pensioen blijven zitten. Toch kan vertrekken een goed besluit zijn voor je eigen ontwikkeling, zegt Nienke de Kruijf, senior consultant bij Total Solutions.
De essentiële vraag is natuurlijk waarom zou je van baan wisselen als het allemaal goed is? De belangrijkste reden is employability. Voordat je het weet, werk je tot je zeventigste. Het is echt belangrijk dat je bewust blijft werken aan je eigen brede inzetbaarheid. Functies komen, veranderen en verdwijnen. Als je te lang in dezelfde functie werkt, bestaat de kans dat je niet meer in aanmerking kan komen voor een volgende uitdagende stap.
Wat houdt je tegen?
Er zijn genoeg redenen te bedenken om niet van baan te wisselen, zoals;
- Je voelt je verbonden met je werkgever en collega’s en wil ze niet in de steek laten.
- Je voelt je op je plek. Je hebt kansen gekregen, er is in je kennis en kunde geïnvesteerd. En je weet precies wat er van je verwacht wordt, wat comfortabel en fijn is.
- Je werkt bij een wereldbedrijf en er kan geen bedrijf zo leuk zijn als je huidige werkgever.
- Je vraagt je af of je die nieuwe functie wel aankan.
- Je vind het nog niet het juiste moment om een volgende stap te zetten.
Zet jij de stap?
Het is een misvatting dat een andere baan ook een andere organisatie zou moeten zijn. Als het je bevalt bij je huidige werkgever, kijk dan eerst wat de mogelijkheden daar zijn. Mochten er geen passende, uitdagende functies zijn, dan kan je altijd verder kijken.
Er is een grote kans dat we met z´n allen gaan werken tot ons zeventigste. Zorg er dan in ieder geval voor dat je het naar je zin hebt.
- Voor je verdere ontwikkeling zal je een stap buiten je comfortzone moeten zetten. Juist als het een beetje oncomfortabel is en je echt scherper moet zijn, leer en ontwikkel je. Maar de vraag is: ´Wil je dat?´
- Weet waar je sterke punten zitten, waar ben je goed in? Maar ook, wat is minder sterk ontwikkeld en vraagt wat aandacht. Als je dat weet, dan kan je bedenken wat je zoekt in een nieuwe baan én of in een andere werkomgeving.
- Waar zit je toegevoegde waarde? Je brengt veel kennis en ervaring mee in je nieuwe functie en voor een eventuele nieuwe werkgever.
Soms is het fijn om wat nieuws te doen
Stel dat je na alle overpeinzingen, gesprekken en overwegingen besluit dat je happy bent op de plek waar je zit…. Blijf dan lekker op je plek. Ga niet weg om het weggaan.
Wil je toch een nieuwe stap maken, ga dan in gesprek met je organisatie of bureaus. Soms kan een coach je helpen met je vraagstuk. Belangrijkste is dat je doet wat voor jou het beste is!