Dit zijn de 10 vragen die je NIET verwacht bij je sollicitatie…

Wat zijn je goede en minder goede kanten? Waaruit blijkt dat je een teamplayer bent? En hoe zouden anderen je omschrijven? Het zijn zo’n beetje de standaardvragen die gesteld worden bij een sollicitatiegesprek. Graag nemen we je mee in de wereld van vreemde vragen en ongepaste voorstellen die óók voorkomen tijdens gesprekken. Want zoals altijd geldt ook in dit geval: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Minstens.

De vreemde vragen…

Goed, ik brand los. Daar komen ze: de vragen die zo vreemd, origineel of ongepast zijn dat je ze zelf met geen mogelijkheid had kunnen bedenken.

  1. Wat zou je doen met een miljoen euro?
  2. Wat komt er later op je grafsteen te staan? De kandidaat in kwestie antwoordde overigens op gevatte wijze dat hij later gecremeerd wilde worden.
  3. Met welk dier kun je jezelf vergelijken?
  4. Wat zei je moeder toen je met dit kapsel thuiskwam?
  5. Hoe ga je ons verrassen?
  6. Heb je dat overhemd soms onderuit de wasmand gehaald?
  7. Hoe reageer je op een agressief persoon? En hoe zou je expressie eruit zien…?
  8. Wat is de afstand tot Mars?
  9. Zullen we gaan dineren en een wijnarrangement boeken? Dan leren we elkaar alvast beter kennen…Deze valt uiteraard he-le-maal in de categorie indecent proposal, maar binnen dit recruitmentbureau was het blijkbaar gebruikelijk om uitgebreid uit eten te gaan met een kandidaat. Of dat ook voor de mannelijke sollicitanten gold is mij overigens niet bekend…
  10. Ben je nu klaar met het kijken naar de trams buiten? Deze vraag werd gesteld aan een kandidaat met een oogafwijking, waardoor het leek alsof hij naar buiten keek in plaats van naar degene tegenover hem. Na een toelichting door de kandidaat heeft hij de baan overigens wel gekregen.

De zekerheid die ik je geven kan…

Ik geef het je op een briefje: Als je na het beluisteren én beantwoorden van bovenstaande vragen nog altijd recht in je stoel zit, dan ben jij de juiste man of vrouw voor de klus. Mits je deze nog wilt natuurlijk.

Ik wens je ongelooflijk veel succes en plezier toe!

Hartelijke groet,

Waheba Batou
Senior Consultant Total Solutions