De 10 do’s en dont’s van een cv!
We horen je denken: wat is er in vredesnaam moeilijk aan het opstellen van een cv? Even een beetje Googlen, nog wat langer knutselen en hoppa… mijn droomcv is een feit. Helaas werkt het niet zo simpel. Althans dat merken we in onze dagelijkse praktijk waarin we maandelijks honderden cv’s onder ogen krijgen. We zetten de do’s en dont’s helder voor je op een rijtje.
De do’s:
1.Laat je gezicht zien
Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie naam én beeld beter blijven hangen, plaats daarom een foto op je cv. Kies wél een foto die past bij de baan die je zoekt. Foto’s die te informeel of juist te kakkineus (denk aan de Gooise parelketting) of een te stugge uitstraling kunnen het tegenovergestelde effect hebben.
2. Houd het bij één oogopslag
Besef dat een recruiter maar enkele minuten de tijd heeft om je cv te bekijken. Ellenlange verhalen en verhandelingen over je eerste typediploma worden dus niet gewaardeerd. En waarschijnlijk ook niet gezien. Beperk je tot het belangrijkste: deel alleen relevante informatie en wees concreet in wat je hebt gedaan hebt. En gebruik bulletpoints: dat maakt het scannen van een cv een stuk makkelijker.
3. Maak je profiel helder
Schrijf, direct onder je persoonsgegevens, wie je bent, waar je voor staat en waarom je juist op deze functie solliciteert. Erg prettig voor een potentiële werkgever en handig voor jou als geheugensteuntje tijden je sollicitatiegesprek.
4. Meld je talen
Spreek je veel talen, anders dan het gangbare Duits, Engels en Frans? Meld dit dan: het is écht een pluspunt.
5. Benoem relevante systeemkennis
Heb je gewerkt met bepaalde systemen? Noteer dit dan zeker. Het is voor een werkgever, die bijvoorbeeld een tijdelijk zwangerschapsverlof opvangt, erg fijn om te weten dat je zó in kunt stappen.
De dont’s:
6. Leeftijd vermelden?
Het is een eeuwig discussiepunt: vermeld je nu wel of niet je leeftijd op je cv? In landen als de VS en Engeland is het een vrij normale zaak om dit niet te doen met als doel het voorkomen van leeftijdsdiscriminatie. In Nederland willen we niet moeten zoeken naar die informatie. We zijn immers een nieuwsgierig volkje en willen graag weten wie je bent. Leeftijd doet in ons land, althans niet in de bancaire sector, geen afbreuk aan je kennis en ervaring.
7. Vermijd bewijsdrang
Straal zelfvertrouwen uit en beperk je tot de kern van wat je gedaan hebt. Een tijd lang verschillende, wat minder relevante banen gehad? Houd de informatie hierover dan bij een enkele regel.
8. Je mail is je visitekaartje
Bedenk dat de e-mail die je stuurt al je visitekaartje is. Vermijd schrijffouten, kijk kritisch naar je taalgebruik en, last but certainly not least, vergeet niet de bijlage toe te voegen…
9. Vader van drie kinderen…
Natuurlijk, je wil (en moet!) laten zien wie je bent. Maar uitgebreid vermelden dat je zo’n family man bent die elke zaterdag enthousiast langs de lijn staat gaat wat ver. Zeker in de serieuze, veeleisende financiële sector waar tijd om extra te werken belangrijk is. Je wilt niet de indruk wekken dat je gezin al je vrije tijd opslokt… Maar, solliciteer je als leraar op een basisschool? Dan is het natuurlijk weer heel anders. Kortom, gebruik je fingerspitzengefühl. Of ontwikkel het, mocht je het nog niet hebben.
10. Welke hobby’s?
Realiseer je dat je hobby’s veel zeggen over wie je bent: reageer je bijvoorbeeld op een functie als teamleider, maar breng je je vrije tijd vooral met solitaire hobby’s door? Dan is de match tussen jou en de functie wellicht een minder goede.
Succes! Go get them!
Hartelijke groet,
Ilse Kok
Consultant