Blog

Het dierenrijk in sollicitaties en vacatures

Wij krijgen ze regelmatig onder ogen: motivatiebrieven, maar ook vacatureteksten, waarin de vergelijking met dieren wordt gemaakt. De één noemt zichzelf een carrièretijger, de ander zoekt een schaap met vijf poten. Waarom doen we dit eigenlijk? Wat bereiken we ermee? Onze Senior Consultant Waheba Batou geeft je een aantal tips.

Zeg

Lees meer

Welke kleur ben jij?

Je hebt vast weleens gehoord over de ‘kleurentest’. Een test waarmee je met een aantal kleuren mensen kunt typeren. Maar hoe zat dat ook alweer? En welke kleur ben jij? Nora de Groot zet het voor je op een rijtje.

De ‘Kleurentest’ geeft inzicht in de wijze waarop we denken, handelen

Lees meer

5 redenen om voor outplacement te kiezen!

Je hoort het steeds vaker, mensen die gebruikmaken van outplacement. Maar waarom eigenlijk? Iedereen kan toch prima zelf een baan vinden? Daar heb je toch geen buitenstaander voor nodig? Laat staan dat je er ook nog voor moet betalen! Toch is een goed outplacementbureau het geld meer dan waard, zegt

Lees meer

7 sollicitatie strubbelingen; Hé, het ligt niet aan jou

Misschien herken je het wel. Gespannen, maar voorbereid, loop jij je sollicitatie in. En dan: ‘O, sorry, ik heb eigenlijk geen tijd gehad om je CV te lezen.’ Of: ‘Goh, ja, nu ik je CV eens goed bekijk, mis ik toch ervaring.’  Zomaar een greep uit wat ‘sollicitatie strubbelingen’. Peter

Lees meer

Verwacht niet dat 2020 een rustig jaar gaat worden!

Dit is alweer de laatste blog voor 2019. Het is een enerverend jaar geweest, met een aantal in het oog springende ontwikkelingen.
Bye Bye 2019
In 2019 zijn in Nederland de eerste stappen gezet naar schaalvergroting om marges op peil te houden, Caceis en Kasbank zijn samengegaan en BinckBank is door Saxo

Lees meer

De toekomst van het sollicitatiegesprek

Directeur Total Solutions Nora de Groot ziet in de praktijk dat video-conferences steeds vaker deel uitmaken van de sollicitatieprocedure. Gaat een skype of face time interview het persoonlijke gesprek vervangen? Bij Total Solutions zien we dit niet als vervanging, maar als goede aanvulling op een persoonlijk gesprek.
Toekomst
De markt digitaliseert, algoritmes

Lees meer

Hoe gebruik je een assessment in je eigen voordeel?

Binnen hun outplacementtrajecten werkt Total Solutions vaak met assessments. Nora de Groot, directeur van Total Solutions, merkt dat de informatie uit zo’n assessment niet alleen de zoektocht naar een nieuwe baan makkelijker maakt, maar je ook handvaten geeft voor je sollicitatiegesprek. Zij raadt aan om zelf een assessment aan te

Lees meer

Employer Branding: Maak waar wat je belooft

Tom van Marwijk is verantwoordelijk voor de marketing van Total Solutions. Hij geeft tips hoe je Employer Branding kunt inzetten om nieuwe werknemers aan te trekken en vast te houden in deze krappe arbeidsmarkt. Hoe kom je als bedrijf aantrekkelijk over voor potentiële werknemers?
Wat is Employer Branding?
Employer Branding is het

Lees meer

De perfecte elevator pitch voor een droombaan!

Senior Consultant Nienke de Kruijf spreekt dankzij haar loopbaanbegeleiding veel mensen die open staan voor een nieuwe baan. Ze adviseert ze om een elevator pitch klaar te hebben. Je weet nooit wanneer je die kan inzetten. Nienke geeft ‘do’s en dont’s’ voor de perfecte elevator pitch.
Voorbereiding
Als je open staat voor

Lees meer

Hoe vind je de schaarse IT – specialisten in een krappe arbeidsmarkt?

Robi Dattatreya, mede-eigenaar van Total Solutions, geeft 3 belangrijke tips over hoe je de beste IT mensen in huis kunt halen. Zijn tips zijn gebaseerd op bijna 20 jaar recruitment en detachering ervaring voor onze brede groep klanten.

Ontwikkelingen
Banken en financiële instellingen zijn steeds meer een IT-bedrijf geworden. Klanten worden hoofdzakelijk

Lees meer

Hoe blijf je jezelf in een sollicitatiegesprek?

Onderdeel van het werk van consultant Carola Heinicke van Zundert is kandidaten voor te bereiden op hun sollicitatiegesprek. Immers een goede voorbereiding is het halve werk. Door jezelf te blijven tijdens het sollicitatiegesprek vergroot je de kans dat je baan krijgt en dat de baan een succes wordt.
Do’s:

Zorg dat

Lees meer

De voor- en nadelen van open solliciteren

Open solliciteren, werkt dat? Met een goed voorbereide sollicitatie heb je zeker kans van slagen. Maar wie met hagel schiet, mist meestal doel. Senior consultant Waheba Batou legt uit waarom.

Open solliciteren kan zeker succesvol zijn, mits je secuur te werk gaat. Als je bijvoorbeeld graag bij een bepaalde organisatie

Lees meer

Heb jij ook al een burn-out?

We hebben tegenwoordig massaal last van burn-out het is een ware trend geworden. De coaches en ‘ervaringsdeskundigen’ schieten als paddenstoelen uit de grond: ik zag zelfs een aanbieding voor een cursus ‘in 2 maanden van je burn-out af’! Nou, als dat zou kunnen!?

Maar even serieus: wat is een burn-out nou eigenlijk? En

Lees meer

5 redenen om niet van baan te wisselen

Een werkomgeving die je kent en waar je credits hebt opgebouwd, is comfortabel en voelt veilig. En als je collega’s en salaris top zijn, kan je echt makkelijk tot je pensioen blijven zitten. Toch kan vertrekken een goed besluit zijn voor je eigen ontwikkeling, zegt Nienke de Kruijf, senior consultant

Lees meer

Wat bezielt je om 250 kilometer door de woestijn te rennen!

Robi Dattatreya, mede-eigenaar van Total Solutions, is net gefinisht voor de Marathon des Sable. Een ultrarun van 250 kilometer door de woestijn, wie doet dat? Hij leerde waardevolle lessen die hij ook in zijn dagelijkse leven toepast.

“De Marathon des Sables, volgens National Geographic: “The toughest footrace on earth”, is een

Lees meer

5 Tips voor een wervende vacaturetekst

Online marketeer Tom van Marwijk optimaliseert bij Total Solutions de vacatureteksten. Hij geeft tips waar je op moet letten voor het beste resultaat.
1. De juiste zoekwoorden
Hoe zorg je ervoor dat je vacature gevonden wordt door de juiste kandidaat? Gebruik allereerst de juiste zoekwoorden in de titel en in de tekst.

Lees meer

Nodig 45-plussers uit voor een selectiegesprek

Consultant Carola Heinicke-van Zundert vraagt zich af waarom mensen steeds sneller het etiket ‘oud’ krijgen opgeplakt. “Eerst was 55 jaar oud, toen vijftig en nu ben je al op je 45ste  oud. Waar eindigt dit? En waarom speelt leeftijd zo’n grote rol?”

Hoewel er krapte is op de arbeidsmarkt en je

Lees meer

Motivatiebrief: out of date?

Consultant Natacha Gomez de Moor vraagt zich af hoe relevant de motivatiebrief nog is? In de praktijk maakt zij mee dat de brief steeds minder wordt geschreven én minder gelezen. Zij geeft alternatieven voor werkgevers én tips voor kandidaten.
Alternatieven
Onderzoek van Jobvite uit 2017 onderbouwt haar vraag: nog maar 47

Lees meer

Ben jij duurzaam inzetbaar?

Je kunt er niet omheen; duurzaamheid is wat de klok slaat. Van wonen en energie, tot voeding en werk. Duurzame inzetbaarheid wordt vanuit HR vaak gedefinieerd als ‘het vermogen om mensen aan het werk te krijgen en te behouden’. Nienke de Kruijf, senior consultant bij Total Solutions, vindt dat een

Lees meer

Top 5: smoesjes en excuses uit de praktijk

Mensen verzinnen de raarste dingen als ze te laat zijn of om ergens onderuit te komen. Senior Consultant Waheba Batou vertelt de top 5 uit de praktijk. Plus tips wat je wél kunt zeggen of doen in zo’n situatie.

“De brug stond open.”

De klassieke excuses bij te laat komen zijn:

Lees meer

Op gympen of op hoge hakken naar je werk?

Je kledingkeuze kan invloed hebben op jouw loopbaan. Het kan net de doorslag geven tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook als je verder wilt doorgroeien binnen je organisatie. Hoe goed je inhoudelijk ook bent, je presentatie doet ertoe. Ook senior consultant Nienke de Kruijf ondervond dit.  Zij legt uit hoe je hiermee

Lees meer

Ben jij PES-klaar?

Waarom het van belang is dat die kloppen? Directeur van Total Solutions Nora de Groot legt dit uit aan de hand van de PES-checklist.
6 Goede redenen om altijd PES proof te zijn
Wie aan een nieuwe baan begint in de financiële sector krijgt te maken met Pre Employment Screening (PES). PES

Lees meer

Wordt het vaste contract voltooid verleden tijd?

Waar 20 jaar geleden iedereen nog aasde op een vast contract, kiezen de starters van vandaag de dag steeds vaker voor flexibiliteit. Wordt het vaste contract voltooid verleden tijd? Wat denk jij?
Verandering op komst
Dat de arbeidsmarkt verandert, kan niemand ontgaan zijn. Waar twintig jaar geleden iedereen nog aasde op een

Lees meer

Hoe is het om je schip te zien vergaan op de oceaan?

————————————————
Wil je het hele verhaal horen? Dat kan tijdens het Behavorial Risk Congres.
Neem contact met ons op via robi@ts.eu of bel +31 (0)20 530 4380 voor een kortingscode twv €50,-.

Meld je hier aan:

————————————————
 
Ik was één van de bemanningsleden van de Blaze, een zeiljacht dat midden op de oceaan in een

Lees meer

Hoe kunnen recruiters je vinden op LinkedIn?

Wie ben jij, wat doe je (goed), waar liggen jouw interesses en wat heb je te bieden? Jouw LinkedIn-profiel is je online visitekaartje, mits je het goed doet natuurlijk. Steeds vaker zoeken recruiters op LinkedIn naar hun ideale kandidaat. Handig, maar dan moet jij natuurlijk wel te vinden zijn. Hoe

Lees meer

Het functioneringsgesprek: Van stressmoment naar motivatie!

Half september kwam Achmea naar buiten met een ‘nieuwtje’. De grootste verzekeraar van Nederland schaft het functioneringsgesprek af. De organisatie gelooft dat beoordelen demotiverend werkt en wil het beloningssysteem gaan loskoppelen van het functioneren. Ik heb dit met verbazing gelezen. Ik kan me vinden in een nieuwe invulling van het

Lees meer

5 Tips om jezelf te profileren

Best lastig, de balans vinden tussen bescheiden zijn en doorslaan in hoe superieur je wel niet bent. In de 13 jaar dat ik dit werk doe, heb ik verschillende cv’s voorbijkomen zien komen en vele gesprekken gevoerd. De kandidaten die ik spreek, komen van over de hele wereld en weet

Lees meer

Loopbaantraject ontdek je talent

Ieder mens heeft talenten en ieder talent is waardevol. Maar benut jij jouw talent eigenlijk wel optimaal? Nadenken over je loopbaan is altijd een goed idee. Juist in de veranderende wereld van nu is stilstaan met een buitenstaander bij wat jij kunt en wilt een absolute winst. Neem het heft

Lees meer

Personeel werven anno 2018

Natuurlijk ga jij alleen voor de allerbesten in jouw team. Maar hoe herken je hen in jouw sollicitatieprocedure? Wie nieuwe medewerkers enkel op basis van kennis en ervaring werft, komt in de snel veranderende wereld anno 2018 bedrogen uit. Meer en meer gaat het om flexibiliteit en persoonlijkheid. Deze 5

Lees meer

Verbinding: bullshit-term of meer?

Hardop moest ik net lachen bij Evers Staat Op. Het ging over baantitels waarvan je denkt; wat doen die mensen toch? Eén van de functietitels die passeerde was de ‘happinez manager’. Natuurlijk slaan we hierin wel wat door. Velen vinden het een absolute ‘bullshit-term’. Maar de kern ervan, raakt mij

Lees meer

Communiceren doe je zo! 5 praktische tips

Communiceren, over dit onderwerp kunnen we met gemak een hele bibliotheek vullen. Maar vooruit, voor jou houden we het beknopt. Hoe maak je communicatie zo simpel mogelijk? Communiceren, is net zoals de manier van werken en nog zo veel meer, ook veranderd. Toch blijft de basis hetzelfde. En dat is

Lees meer

Ik wil ook een sabbatical!

Kijk jij ook met een jaloerse blik naar vrienden en collega’s die een sabbatical nemen? Stel jij jezelf dan de vraag hoe ze het geregeld hebben en of ze nog wel een baan hebben als ze terugkomen? Een sabbatical zorgt voor een frisse blik, hernieuwde energie én zin in het

Lees meer

Het nieuwe werken, werkt dat nou?

Werken waar, wanneer en hoe jij dat zelf wilt, dat is in het kort Het Nieuwe Werken. Voor sommigen briljant, voor anderen een strijd. De één vindt het heerlijk om werk en privé naar wens in te richten, de ander vindt het helemaal niks. Sommigen concentreren zich thuis opperbest, want

Lees meer

Payroll: het instrument om werkgevers te ontzorgen!

“Nee ik wil niet groeien, anders moet ik mensen aannemen.” Een veel gehoorde uitspraak van succesvolle ondernemers en ZZP’ers. De continue veranderende wet- en regelgeving heeft veel ondernemers angstig gemaakt voor het aannemen van personeel. De Minister heeft dit probleem inmiddels erkend en realiseert zich dat Payroll een goed instrument

Lees meer

Dit kun je beter niet doen als sollicitant (en dit wel!)

Je bent sollicitant en je wilt wat: een nieuwe baan! Hoe pak je dat aan? Gelukkig hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Binnen recruitment zien wij (helaas) veel voorkomende fouten, gemaakt door sollicitanten. De vijf absolute don’ts zetten wij voor jou op een rij. Daarnaast vertellen we

Lees meer

Omarm het Nieuwe Werven!

Werken waar, wanneer en hoe jij dat wilt, dat is in het kort het ‘Nieuwe Werken’. Het ‘Nieuwe Werven’ haakt daar slim op in. De nieuwe generatie, en ook in groeiende mate de 45-plusser, verlangt naar flexibiliteit en eigen inbreng. Luister naar de wensen van (potentiële) medewerkers en omarm; het

Lees meer

Zonder kwaliteitscultuur géén kwaliteitsproduct

Ze zijn overal: mannen en vrouwen die, soms van jongs af aan, ondernemer willen worden. Ambities variëren van het vrije leven van een zzp’er tot het leiden van een mkb-onderneming met tientallen personeelsleden. Wat ze in élk geval gemeen hebben is de enorme gedrevenheid om hun droom te verwezenlijken.

Lees meer

Hoe ga jij om met een afwijzing?

Solliciteren is keihard werken. En een afwijzing krijgen is dan ronduit vervelend. Zeker als je al maanden bezig bent met solliciteren… Jij hebt er namelijk alles aan gedaan om de baan te krijgen dus hoezo ‘pas je niet in het team’?!
Hoe reageer jij?
Gelukkig reageren veel van onze kandidaten goed op

Lees meer

Zó maak je een overtuigend cv

Een overtuigend cv gaat over jou. Jou als persoon, jou als werknemer én jou als collega. Het is een persoonlijke presentatie over wie jij bent, wat je doet en waar je drive vandaan komt. Realiseer je dat diegene die je cv krijgt geen idee heeft wie je bent. Aan jou

Lees meer

Total Solutions en Investment Academy voegen trainingsactiviteiten samen

AMSTERDAM – Total Solutions heeft per 23 januari 2018 haar trainingsactiviteiten
samengevoegd met Investment Academy. Deze bundeling van krachten geeft Total
Solutions directe toegang tot het brede kennisgebied van Investment Academy en biedt
Investment Academy -naast 15 jaar trainingshistorie – belangrijke accreditaties bij
nationale en internationale instituten en toegang tot het brede netwerk van Total
Solutions.

Bob Emanuels,

Lees meer

5 tips om je loopbaan in een flexibele agile omgeving te ontwikkelen!

De wereld om ons heen is sneller en flexibeler dan ooit. En dat wordt écht niet meer anders. Robotisering, digitale arbeidskrachten, flitsende ERP-applicaties, anytime, anyplace, anywhere én vooral agile werken zijn helemaal 2018. Met name agile, dat letterlijk staat voor lenig, behendig, heeft naast directe invloed op de manier waarop

Lees meer

FinTech of BigTech, wat is de grootste bedreiging voor de banken?

Banken en financiële instellingen zijn al jaren bezig met het actualiseren van hun business modellen. Deze modellen worden niet alleen aangepast om de concurrentie het hoofd te bieden: ook veel (inter)nationale toezichthouders hebben de financiële crisis aangegrepen om de beperkende en kostenverhogende wet- en regelgeving uit te rollen over de

Lees meer

Weet jij met wie jouw persoonlijke gegevens gedeeld worden?

 

Even je paspoort laten kopiëren, je BSN-nummer doorgeven aan een detacherings- of uitzendbureau en oja, dan is er ook nog dat persoonlijke verhaal dat ergens in een dossier opgetekend staat. Bij ons bijvoorbeeld. Sta je er eigenlijk wel eens bij stil hoeveel privacygevoelige informatie je door de tijd heen overal

Lees meer

Ben jij nu ook al duurzaam?

Duurzaam – wie kent dit woord niet?! Het wordt voor van alles en nog wat gebruikt en nu dus ook voor personeelsbeleid. En wat is dat dan eigenlijk: duurzaam personeelsbeleid? Duurzaam volgens De Dikke Van Dale is ‘lang durend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig en het milieu weinig belastend’.

Lees meer

De 10 do’s en dont’s van een cv!

We horen je denken: wat is er in vredesnaam moeilijk aan het opstellen van een cv? Even een beetje Googlen, nog wat langer knutselen en hoppa… mijn droomcv is een feit. Helaas werkt het niet zo simpel. Althans dat merken we in onze dagelijkse praktijk waarin we maandelijks honderden cv’s

Lees meer

Nemen robots het werk in de financiële sector over?

Binnen vijf jaar verdwijnen één op de drie banen in de bankensector als gevolg van automatisering. Tenminste, dat voorspelt voormalig Citi group CEO Vikram Pandit. Het gaat dan vooral om de digitalisering van ondersteunende diensten waardoor in Europa een miljoen mensen hun baan kwijt zouden raken. Voor de VS zou dit

Lees meer

Banen zijn géén konijnen uit een hoge hoed

Ze zijn er écht: professionals die denken dat wij als een soort magic store even de perfect passende baan uit een hoge hoed toveren. En wat te denken van kandidaten die 10 minuten ná de tijd waarop hun afspraak zou plaatsvinden bellen dat ze het helaas niet gaan halen. We

Lees meer

Superheld of superzenuwachtig tijdens je sollicitatie?

Het klinkt zo gemakkelijk: je voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Bij uitstek hét gesprek wat bijzonder belangrijk is voor jouw nabije toekomst. Een gesprek waar je je uiteraard tot in de puntjes op gaat voorbereiden. Je zoekt uit wie je gesprekspartners zijn. Leest de functiebeschrijving nog een keer goed door én

Lees meer

Waarom gaat iedereen zzp’en?

Het lijkt soms wel alsof zzp’er worden tegenwoordig als dé ultieme baan wordt gezien. Maar zelfstandigheid zonder personeel is géén baan: zzp-schap is een contractvorm.
Ik spreek ze zeer regelmatig: werknemers die, na al dan niet vrijwillig beëindigen van hun dienstverband, als vanzelf opperen om ‘dan maar als zzp’er aan de

Lees meer

Gelijkstelling van de vrouw: de evolutie is gaande

Er is een duidelijke evolutie gaande voor de gelijkstelling van de vrouw binnen de financiële dienstverlening. Deze evolutie is ingezet door generatie Y, waar de man al meer zorgtaken op zich nam en door gezet bij generatie Z, waar de man zijn papadag is gaan opeisen bij zijn werkgever. De

Lees meer

Outsourcen van recruitment: nieuwe trend?

Waar bedrijven voorheen recruitment vaak zelf deden, al dan niet ondersteund door een bureau, zien we nu steeds meer dat recruitment geoutsourced wordt.
Als je de weg weet binnen de wet- en regelgeving en op het internet om in contact te komen met kandidaten, gaat het recruitment veel efficiënter. Daarnaast is

Lees meer

De financiële wereld of het bedrijfsleven: wat kies jij?

De financiële wereld is een wereld op zich. Wanneer je je oriënteert op een loopbaan binnen die sector, of na een langdurig dienstverband juist daarbuiten, dan vraag je je vast af welke verschillen er zijn tussen werken in het bedrijfsleven en werken in die toch wel speciale financiële sector. Overstappen

Lees meer

Communiceren, kun je dat écht leren?

De verwachtingen in het bedrijfsleven liggen steeds hoger. En dan met name op het gebied van communicatie. Over jezelf en je werkzaamheden. Dat geldt ook zeker voor de financiële sector waarin nieuwe manieren van werken, zoals agile, lean en scrum in grote getale hun intrede doen. Dagen starten meer en

Lees meer

Total Solutions geregistreerd bij het SNA

Klanten van Total Solutions worden niet meer aansprakelijk gehouden door De Belastingdienst voor inlenersverplichtingen. Dit komt doordat Total Solutions is geregistreerd bij Stichting Normering Arbeid (SNA).

De registratie bij het SNA is een kwaliteitskeurmerk voordeel van de interne processen bij Total Solutions en De Belastingdienst geef fiscale vrijwaarde. Het SNA heeft tot doel

Lees meer

In 5 stappen naar het juiste wervingsbureau

Oké, je bent zover: je hebt besloten om op zoek te gaan naar een andere baan die je meer inspireert, meer uitdaagt of misschien gewoon meer rust geeft. Maar hoe vind je nu de juiste vacature? En op welke manier selecteer je het wervingsbureau dat je gaat begeleiden? Onderstaand vijfstappenplan

Lees meer

Bonussen financiële instellingen fors gedaald

De laatste cijfers van het CBS liegen er niet om: bij financiële instellingen is de bijzondere beloning tussen 2013 en 2015 gedaald van 22% naar 16% in 2015. Dat betekent een forse daling van 26% in slechts 2 jaar tijd. Deze bijzondere beloning van 16% is nu op hetzelfde niveau

Lees meer

Hoe vast is een vast contract?

Als je kijkt naar het aantal banen dat verloren is gegaan in de financiële sector dan kun je je inderdaad afvragen hoe vast een vast contract nu eigenlijk echt is. Er zijn immers twee partijen nodig om een relatie te starten, terwijl er maar één persoon nodig is om diezelfde

Lees meer

Hoe heb jij leren leren?

Iedereen leert op zijn eigen manier, in zijn eigen omgeving. Of dit nu thuis is, bij je vrienden of samen met je collega’s op het werk. Zo leer je presenteren, door je verhaal te vertellen, mensen achter je plan krijgen en samen te werken. Een voorbeeld is gezamenlijk een plan

Lees meer

Ben jij een Pippi of een Calimero?

Stel je voor: binnen het bedrijf waar je werkzaam bent komt er een leuke, nieuwe functie vrij. Er wordt intern hier en daar wat gepolst bij potentieel geïnteresseerden. Bij de reacties zijn duidelijk twee stromingen te herkennen: zij die zich direct vol overgave in deze nieuwe uitdaging willen storten en

Lees meer

Weet jij hoe je overkomt in een sollicitatiegesprek?

Hij is pas 25 jaar: de man die zich op een zonnige dag meldt op kantoor. Zijn driedelig beige pak, met de naam van de designer opzichtig op de mouw, compleet met zijn glanzende, bruine puntschoenen. Terwijl ik deze nieuwbakken kandidaat een hand geef dringt de indringende geur van parfum

Lees meer