Werken na je 50ste: promotie of een tandje minder?
Rond je vijftigste komt er vaak een keerpunt in je carrière. Voor de één is dat een stapje terug, voor de ander juist die felbegeerde promotie of een nieuwe, meer uitdagende baan. En ook als werkgever is het belangrijk te weten hoe je het beste uit je 50-plus medewerkers haalt. Kortom: hoe zit dat nou met werken na je 50ste?
Nog geen 10 jaar geleden kenden we ‘oude lullen dagen’ en kon je al met 57,5 jaar met (pre)pensioen. Tegenwoordig gaat de pensioenleeftijd rap omhoog en kan eerder stoppen met werken een (financiële) uitdaging zijn.


Zorgeloos kunnen stoppen

Laat ik voorop stellen dat ikzelf enkel op een financiële manier bezig ben met pensioen. De AOW krijgen we allemaal een keer. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik een potje heb waarmee ik mijn leven kan bekostigen als ik niet meer actief werk. Wellicht heb jij ook zo’n potje of bouw je genoeg pensioen op via je je werkgever. Misschien ben jij meer van het beleggen of pensioensparen of een combinatie van deze mogelijkheden. Het is aan jouzelf om te bepalen wat haalbaar is en bij je past. Er zijn tenslotte meerdere manieren om er voor te zorgen dat je voldoende middelen hebt om met een gerust hart met pensioen te kunnen gaan.

Maar wat is nou dat ‘met pensioen gaan’? En hoe ga je daarmee om?


Geen zin meer?

Onlangs had ik een ware eye-opener tijdens een gesprek met een kandidaat die ik al jaren ken. We bespraken een nieuwe opdracht, waarop deze kandidaat reageerde met, “daar heb ik geen zin meer in, zo vlak voor mijn pensioen”.

De kandidaat in kwestie is midden vijftig; slechts een paar jaar ouder dan ikzelf. Hoezo vlak voor je pensioen? En hoezo geen zin hebben?


Verschillende ambities

Ik realiseerde me ineens hoezeer mensen en ambities van elkaar kunnen verschillen. Voor mij is werken na je 50ste geheel gelijk aan werken in alle andere levensfases. Voorop staat dat je werk doet wat je leuk vindt, wat bij je past en waar je energie van krijgt. 10 jaar of langer alleen maar wachten tot je pensioenleeftijd, kan ik me dus niets bij voorstellen (en degenen die mij kennen, weten dat (af)wachten toch al niet hoog in mijn talentenlijstje staat)!

Echter, wat voor mij voelt als mezelf uitzetten en nu al voorsorteren op een leven na werk, betekent voor een ander simpelweg een stap terugdoen om te genieten van meer vrije tijd en minder stress.


Wat maakt jou gelukkig?

Uiteindelijk gaat het erom wat jou als werknemer gelukkig maakt. Wellicht betekent dit dus dat stapje terug, omdat je geen zin meer hebt in een ratrace. Of omdat je meer tijd wilt besteden aan andere activiteiten als vrijwilligerswerk, een hobby, gezin of vrienden. En misschien heb je geen keus, vanwege intensieve mantelzorg of een structureel gebrek aan energie.

Maar het kan ook betekenen dat je juist nu op een leeftijd bent dat je jezelf zeker en kundig genoeg voelt voor die hogere functie. Of dat je ervoor kiest te gaan doen wat je altijd al hebt

willen doen en maak je een carrière-switch. Je gaat opzoek naar een andere werkgever in een andere branche of begint je eigen onderneming. Ook dat is allemaal mogelijk, ongeacht leeftijd. Natuurlijk wél met een goede en gedegen voorbereiding.


De flexibele werkgever

En hoe zit het met jou als werkgever? Geef je ruimte aan je medewerkers, ongeacht de levensfase waarin zij zitten?

Werknemers van boven de 50 hebben vaak een schat aan ervaring en kennis waarvan jouw bedrijf kan profiteren. Sta je open voor opleidingen en trainingen voor je actieve 50-plusser? Durf je hem of haar te promoveren?

En wat als de oudere werknemer niet meer meekomt of duidelijk minder gemotiveerd is? Ga je dan ook het gesprek aan voor een andere, beter passende rol op een minder senior niveau? Bied je flexibele opties aan als hij of zij liever een stapje terugdoet, door bijvoorbeeld parttime werk of job sharing aan te moedigen?

Kortom, durf jij met de wensen en mogelijkheden van je medewerkers mee te bewegen?


Samen naar een waardevolle periode

Het mag duidelijk zijn, je werkende leven houdt na je 50ste zeker niet op. In de meeste gevallen blijven we zelfs werken tot we 67+ zijn. De manier waarop we dit invullen is sterk afhankelijk van onze eigen behoeften en doelen én die van het bedrijf waarvoor we werken. Laten we daar met elkaar een mooie, zinvolle en waardevolle periode van maken!

Wil je meer weten over personeelsbeleid per levensfase? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.

Nienke de Kruijf
Senior Consultant